ZAGREB

Festival 25FPS se predstavlja na projektu "This is Short"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival 25 FPS predstavit će se svojom selekcijom  od 20. do 26. svibnja, u sklopu prvog mrežnog izdanja projekta "This is Short", koji je inicirala Mreža europskog kratkog filma.  

"This is Short" pokrenut je u želji da bude pristupna točka online prezentacijama europskih festivala kratkog filma i zajednički kreira programe od 1. travnja do 30. lipnja ove godine.

Mrežu europskog kratkog filma je 2018. osnovao Festival kratkog filma u Oberhausenu s partnerskim festivalima Vienna Shorts (Austrija), Go Shorts Nijmegen (Nizozemska) i Short Waves (Poljska).

Selekcija hrvatskog festivala Home Entertainment predstavlja se u programskoj niši Festival Windows, s filmovima koji su, ističu s 25FPS-a, bili iznimna gledateljska iskustva unutar institucije kina, no način na koji su napravljeni i motivi kojima se bave, "čvrsto zgrabe naš fokus i u ovakvim digitalnim okolnostima i raspršenoj pažnji". 

Kako je najavljeno, prikazat će se "uvrnute fantazije" u pozadini svakodnevice u zabavno-neugodnoj animaciji "Purpurno sivo" Sebastiana Bürknera, blago modificiranu vaterpolsku utakmicu koja izaziva našu percepciju u klasiku Ivana Ladislava Galete iz sedamdesetih i osamdesetih "Water Pulu 1869 1896" ili buđenje beživotnih objekata u “neopipljivom novom svijetu virtualnog doživljaja” asocijativnog "Nevidljivog svijeta" Jesse McLean. 

"Vanjski svijet prisutan je kao okoliš namijenjen promatranju u gotovo trilerskom istraživanju susjedstva stop-animacije Najmanji Tomislava Šobana ili u neodoljivim pričama o američkoj mitskoj pustinji iz zadivljujuće ptičje perspektive koju je kreirao kolektiv O.N.L.S.D. Lea Calicea i Gerharda Tremla u filmu Na rubu raja (Tri kratka filma o kalifornijskoj pustinji)", dodaje se.

Program završava sa suvremenim remek-djelom Alexandrea Larosea, "magla-prolaz #14" kojim se, napominje se u najavi, priziva opipljivi osjećaj slobode u blistavoj prirodi, a koji opisuje našu krajnju povezanost s analognim svijetom kojega smo dio. 

Detalji programa nalaze se na https://thisisshort.filmchief.com/hub/browse.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater