ZAGREB

"Ekscentrični svijet Wernera Herzoga" u kinu Tuškanac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebačko kino Tuškanac počinje novu sezonu u utorak, 1. rujna, retrospektivom njemačkog redatelja Wernera Herzoga s izborom deset filmova iz najuspješnijeg razdoblja njegove karijere, okupljenih pod nazivom "Ekscentrični svijet Wernera Herzoga".

Program otvara autorovo remek-djelo "Fitzcarraldo" (1982), za koje je Herzog dobio nagradu za režiju u Cannesu.

"Film o čovjeku vođenom (auto)destruktivnom opsesijom, ujedno i četvrti projekt s glumcem Klausom Kinskim, s kojim je redatelj imao buran i kompleksan odnos, sniman je u iznimno teškim uvjetima na autentičnim lokacijama", ističu iz Tuškanca.

"Isprva jedan od prvaka tzv. novog njemačkog filma, Werner Herzog postao je jedna od najintrigantnijih i najosebujnijih redateljskih ličnosti, autor čije su tematske preokupacije i ekscentrični protagonisti jednako zanimljivi kao i on sam", dodaju.

Uoči projekcije, uvodnu riječ o Herzogovu stvaralaštvu održat će filmski redatelj Goran Dević.

Do četvrtka, 10. rujna, prikazat će se još devet igranih filmova nastalih u najplodnijem razdoblju redateljeve karijere, od 1968. do 1987. godine.

To su "Znaci života" (1968), "I patuljci počinju mali" (1970), "Aguirre, gnjev božji" (1972), "Svatko sam za sebe i Bog protiv svih/Enigma Kaspara Hausera" (1974), "Srce od stakla" (1976), "Stroszek" (1977), "Nosferatu, vampir noći" (1979), "Woyzeck" (1979) i "Cobra Verde" (1987).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom