ZAGREB

Dva nova naslova u izdanju OceanMora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik OceanMore objavio je dva nova romana nagrađivanih suvremenih autorica, "Nora" irske spisateljice Nuale O'Connor, priču o ljubavi Nore Barnacle i Jamesa Joycea, te "Djeca su kraljevi" francuske autorice Delphine de Vigan o fenomenu influensera.

Nuala O’Connor (1970.) cijenjena je irska autorica. Objavljuje poeziju, kratke proze, a "Nora" je njezin peti roman.

Dvadesetogodišnja Nora Joseph Barnacle 1904. godine radi kao sobarica u hotelu u Dublinu, ali 16. lipnja – na Bloomsday – upoznat će James Joyce svoju fatalnu i doživotnu ljubav, stoji u najavi.

Iako Joyce nije htio službeno ozakoniti njihovu vezu, ona odlazi s njim na kontinent, u Pulu, Trst, Zürich, na desetke adresa, da bi se naposljetku, u zreloj dobi, skrasili u Parizu. Zajednički život na rubu oskudice pun je strasti i nesporazuma, ljubavi i sukoba, ali njezina podrška njegovu književnom radu odlučna je i neupitna. I kad Joyce godinama neumjereno pije, kocka, izbiva iz doma, troši zadnji novac na kavanska druženja, teško obolijeva, ona vjeruje u njega, čvrst je oslonac čovjeku koji je svojim genijem obilježio književnost 20. stoljeća.

Nora nije samo njegova žena, ona je i muza i model za vječitu Molly Bloom u remek-djelu moderne književnosti – "Uliksu".

Hrvatski prijevod knjige potpisuje Mia Pervan.

OceanMore objavio je i roman "Djeca su kraljevi" francuske spisateljice Delphine de Vigan (1966.), nagrađivane autorice romana prevedenih na brojne svjetske jezike. Književna kritika slavi njezin istančan stil i umijeće psihološkog oslikavanja likova. U Nakladi OceanMore objavljeni su joj romani "Ništa se ne opire noći", "Prema istinitoj priči", "Odanosti" i "Zahvalnosti".

Autorica poznata po iznimnu daru psihološke karakterizacije likova i osjećaju za detalje, u novom romanu hvata se u koštac s problematikom društvenih mreža i fenomenom influensera te podastire zastrašujuću sliku našega digitalnog svijeta u kojemu živimo samo da bismo bili viđeni, svijetu u kojem je sve izloženo i na prodaju, pa i djeca i vlastita intima.

Kao djevojka, Mélanie je sanjala o tome da sudjeluje u nekoj od emisija reality showa. Svoju će mladenačku ambiciju ostvariti kao mlada majka, pretvorivši kćer i sina u zvijezde YouTube kanala i Instagrama. Šestogodišnju Kimmy i njezina brata Sammyja na društvenim mrežama fanovi prate u njihovim dnevnim aktivnostima, robne marke šalju im proizvode, lajkovi pljušte i njihov uspjeh ne poznaje granice, no Kimmy sve teže podnosi izrežiran život pred kamerom. Kad curica jednoga dana nestane, pokreće se istraga koja će dovesti do zapanjujućih istina. 

Knjigu je na hrvatski prevela Ita Kovač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini