ZAGREB

Dva nova naslova na repertoaru kazališta Komedije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na kraju kazališne sezone 2020./2021., Gradsko dramsko kazalište Komedija najavilo je dva nova naslova: glazbene večeri "Valovi Dunava" u izvođenju orkestra i solista toga kazališta i komediju "Treba se znati ponašati" Alana Ayckbornea u režiji Tomislava Pavkovića.

Glazbene večeri "Valovi Dunava" u izvođenju Orkestra kazališta Komedije te solista Sandre Bagarić i Đanija Stipaničeva, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića, na rasporedu su 9., 10., 11., 12., 25. i 26. lipnja, a publiku će povesti na glazbeno putovanje Dunavom od Beča do Pešte, uz poznate zvuke operete, polki i valcera.

Za sam kraj ove izazovne kazališne sezone, Komedija će pretpremijerno predstaviti svoj novi dramski naslov, komediju Alana Ayckbornea "Treba se znati ponašati" (Table Manners) koju, prema prijevodu Tomislava Radića, režira Tomislav Pavković.

Sir Alan Ayckbourn (1939.) jedan je od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa koji je do sada napisao više od 80 komedija i gotovo sve su punile dvorane i uveseljavale publiku desetljećima. Nagrađivan, hvaljen od kritike i publike, Ayckbourn je postao sinonim za engleski humor, za britku duhovitu komediju karaktera i situacije.

"Treba se znati ponašati" jedan je od njegovih najboljih komada, prvi dio trilogije "Normanovska osvajanja", najavljen kao studija zanimljivih osobnosti dovedenih u neobičnu, a opet sasvim moguću situaciju.

Radnja prati tri para tijekom jednog ljetnog vikenda, kada su se njihovi rodbinski, prijateljski i ljubavni odnosi bespovratno zamrsili.

"Poseban je užitak gledati šašavog, nekonvencionalnog Normana koji je toliko 'vješt' u svim zapletima da mu zaista ništa ne polazi za rukom. 'Table Manners', kako glasi originalni naslov ove poznate komedije, u svojoj aluziji na pristojno ponašanje za stolom parodira razne ljudske slabosti. Ali, kako ostati pristojan i društveno adekvatan kad je život tako pun izazova?!", stoji u najavi.

U predstavi igraju Ivan Glowatzky, Vanja Ćirić, Ana Magud, Dajana Čuljak, Goran Malus i Ivan Magud, a izvedbe su na rasporedu 17., 18., 19., 23., 24., 29. i 30. lipnja. Autorski tim uz redatelja čine scenografkinja Irena Kraljić i kostimografkinja Eva Karakaš Bedrina.

"Ayckbourn je uvijek znao nasmijati publiku prikazujući svoje likove dopadljivo, iskreno i bez cenzure, a zapleti u koje ih stavlja toliko su smiješni da se čine nemogućim, sve dok se ne prisjetimo koliko nas puta život iznenadi. Stoga su njegove komedije uvijek poslastica za publiku, a u svojoj strukturi oslonjene su na glumačke bravure i vještinu", ističu iz Komedije.

"Ovaj izvrsni engleski autor već se i prije dokazao na daskama kazališta Komedije (Od kreveta do kreveta, Kako voli druga strana, Kako se uzme, Što sve činimo zbog ljubavi), a njegove komedije bile su sjajno prihvaćene u Zagrebu kad god bi se pojavio na repertoaru. Vjerujemo da će i ova komedija, čija nas premijera očekuje u rujnu, s jednakom uspjehom zaživjeti na Komedijinoj pozornici", poručuju iz toga kazališta.

Nakon dugo vremena, Komedija u lipnju najavljuje i jedno gostovanje, s hit predstavom Rayja i Michaela Cooneyja "Brat bratu" na festivalu GFUK u Krapini 26. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom