ZAGREB

Dva nova naslova iz MeandarMedije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U izdanju MeandarMedije objavljena je knjiga esejističkih kritika književnika i pjesnika Miroslava Mićanovića "Ronjenje na dah", te zbornik o ulozi konceptualnih umjetnicˇkih praksi "Konceptualizam" pjesnika i književnog kritičara Sanjina Sorela.

Knjiga Miroslava Mićanovića "Ronjenje na dah" nudi uvid u selektivnu, no ipak obuhvatnu sliku novijega/suvremenoga hrvatskog pjesništva od A. G. Matoša i A. B. Šimića do Damira Šodana i Tatjane Gromače, ističu iz MeandarMedije. Mićanović pritom čitatelja ne uskraćuje barthesovskog "užitka u tekstu" i iskonskog literarnog doživljaja sa stvarnim likovima i njihovim poetičkim pejzažima (u ekspresiji, u metafizici, u stvarnosti, u jeziku), dodaju.

U globalno sve vidljivijoj recepcijskoj skučenosti knjige kritičkih tekstova rijetke su i nevidljivije od onih o kojima njihovi autori pišu, čak i kada je riječ o kulturološki najzanemarenijim izdanjima poput npr. drame ili eseja, stoji u najavi.

"Knjiga 'Ronjenje na dah' naslovnom je konstrukcijom odredila svoj prostor i unutar njega ritmom ronilačkog disanja ispisuje stranice individualnog čitanja s izrazitom sviješću o kontekstu, referirajući se često na teorijska ishodišta, ali ne odustajući pritom od literarne slobode", ističe izdavač dodajući da bi se Mićanovićev tekst moglo nazvati 'esejističkom kritikom', "ne umanjujući pritom njezine kritičke dosege, ali ne zanemarujući ni stilski potencijal esejističke literarnosti".

Miroslav Mićanović (1960.) objavljuje pjesme, priče i eseje. Tekstovi su mu uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na niz jezika. Od 2001. do 2003. godine objavljivao u kulturnom prilogu Jutarnjeg lista kolumnu Jednosmjerna ulica, kritike o suvremenoj hrvatskoj pjesničkoj produkciji pisao u Vjesniku od 2005. do 2006. godine u kolumni Utjeha kaosa. Surađuje i objavljuje poeziju, prozu i kritike na I. i III. programu Hrvatskoga radija (Kutija slova, Poezija naglas, Riječi). Dobitnik je nagrada Duhovno hrašće (1998.) i Fran Galović (2004.), nagrade Večernjeg lista na natječaju za kratku priču 2003. i 2007. godine. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum i biblioteka u izdavačkom poduzeću Naklada MD (1991–2005), a sada radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Ideja zbornika "Konceptualizam" pjesnika i književnog kritičara Sanjina Sorela jednostavna je, ističe se u najavi. Svodi se na pokusˇaj, niposˇto rukovođen idejom nekog zaokruzˇenog svođenja i donosˇenja konacˇnih zakljucˇaka, odgovora na pitanje – koje je mjesto, koja je uloga konceptualnih umjetnicˇkih praksi i kako se, i da li uopc´e, one pojavljuju u drugim, nestandardnim podrucˇjima te u novim drusˇtveno-politicˇkim i estetskim situacijama?

U zemljama u kojima regresivne tzv. identitetske politike postaju konstitutivne, a tradicija s cˇestim uporisˇtima u mitologiji okosnica kulturnih politika, odnos prema otvorenosti, komunikaciji, "novim" medijima i sl. politicˇki je u mnogocˇemu uvjetovan.

S obzirom na to da su konceptualne umjetnosti svoju primarnu ulogu vidjele u idejnim aspektima rada, u dekonstrukcijama klasicˇnih umjetnosti i/ili sˇirenjem njezina opsega u zborniku se, navodi izdavač, pokusˇalo odgovoriti i na pitanja: Gdje je postjugoslavenska konceptualna umjetnost danas s obzirom na njezinu (umjetnicˇku) globalisticˇku i spektaklicˇnu zbilju? Koji su njezini ideolosˇki, medijski, institucionalni, umjetnicˇki te ini prostori u kojima se realizira? Koja su to najfrekventnija teorijska uporisˇta bez kojih se konceptualizam ne mozˇe razumijevati? Koje su se promjene u međuvremenu dogodile u vrstama konceptualne umjetnosti?

Sanjin Sorel (1970.) objavljuje poeziju, prozu, kritike i eseje te znanstvene knjige i studije. Uređuje časopisne blokove te knjige. Do sada je objavio knjige poezije "Palimpsest" (1997.), "Sonetaria" (2001.), "Hologrami, žudnje, strojevi zavođenja" (2001.), "Apokalipse" (2002.), "Ljubavi" (2004.), "Vragovi na kruhu i vodi" (2008.), "Knjiga trgovaca" (2009.), "Lijena rijeka" (2010.), "Intimna povijest Grete Garbo" (2012.) i "Bakunjin" (2006.), knjige studija "Riječka književna avangarda" (2002.), "Flumen Viti" (2003.), "Mediteranizam tijela" (2003.), "Isto i različito" (2006.) i "Kritike i tome slično" (2007.), te zbirku eseja "Lica sanjarija" (2008.) i zbirku priča "Obiteljske tajne" (2009.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom