ZAGREB

Dokumentarac "Pouke o čovječnosti" nominiran za nagradu u Parizu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u konkurenciju od 10 finalista koji će se natjecati za 38. Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarac (Grand Prix for Author's Documentary), a svečana ceremonija dodjele nagrade biti će u u siječnju u Parizu.

"Pouke o čovječnosti" snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris, a premijerno je prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, navodi u subotu u objavi o uvrštenju u konkurenciju za Veliku nagradu URTI (International radio and television union) producent filma Antun Ivanković.

Ističe da je to potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti, 

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića.

U žiriju za ovogodišnju nagradu, koju URTI organizira uz potporu UNESCO-a i cjelokupnih međunarodnih audiovizualnih organizacija, bili su voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini