ZAGREB

Dokumentarac o Nurejevu otvara ovogodišnji festival Arteria u KIC-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival "Arteria" - tjedan filma posvećen životima i opusima slavnih umjetnika, održat će se od 29. rujna do 3. listopada u dvorani zagrebačkog Kulturno-informativnog centra koji ga i organizira.  

Četvrto izdanje festivala donosi donosi hrvatske premijere dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice, a otvara ga hvaljeni dokumentarac "Nurejev" redateljskog dvojca Jacqui i David Morris, o sovjetskom baletanu Rudolfu Nurejevu.

Uz podsjetnik na njegov uzbudljiv život, od rođenja u vlaku Transsibirske željeznice, preko dramatičnog bijega na Zapad do titule najslavnijeg plesača na svijetu, film portretira Nurejeva kao prvog izvođača koji je javno priznao da je homoseksualac; i prvi koji je govorio o AIDS-u.

Slijedi austrijski film "Ovaj film je dar", intimni dijalog između dvoje umjetnika, redateljice Anje Salomonowitz i rumunjsko-švicarskog umjetnika Daniela Spoerrija, čiji se rad isprepleće oko pitanja židovskog identiteta i ciklusa obnove.

U istom bloku prikazuje se kratkometražni film "Kratka povijest Johna Baldessarija" o nedavno preminulom konceptualnom umjetniku Baldessariju, u kojemu je slavni Tom Waits narator.

Film "Pisma Paulu Morrisseyju" španjolskog redatelja Armanda Rovire objedinjuje pet celuloidnih pisama iz različitih dijelova globusa namijenjenih redatelju kultnih eksperimentalnih filmova Trash, Flesh i Heat, suradniku Andyja Warhola i menadžeru Velvet Undergrounda.

"Film snimljen na 16 mm filmskoj vrpci balansira na sjecištu igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog žanra te vodi gledatelje na pravi trip nakrcan ekscentričnim likovima", ističe se u najavi festivala.

BBC-ov dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" u režiji Terese Griffiths istražuje fascinantan život pionirske fotografkinje, Man Rayjeve muze koja je kršila tabue. Karijeru je počela kao manekenka, no ubrzo je zaključila da bi 'radije uzimala slike, nego sama bila slika' te s Rayjem izumila fotografsku tehniku solarizacije. Među prvima je donijela uznemirujuće slike iz koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau, a njezina fotografija u kadi Hitlerova stana jedna je od ikoničkih slika toga doba.

Prikazat će se i "Oči Orsona Wellesa", nekonvencionalna filmska biografija nagrađena u Cannesu, koju je režirao Mark Cousins, autor kultne antologije "Priča o filmu: Odiseja", koji je imao ekskluzivan pristup stotinama privatnih crteža i slika Orsona Wellesa.

"Zajedno oni tvore impozantan likovni album njegova života, ali i ilustriraju njegovu neiscrpnu kreativnost i vizualni način razmišljanja", napominje se.

Dokumentarac "Christo – Hodanje po vodi" prati nedavno preminulog umjetnika Christa u mukotrpnom pothvatu da konačno ostvari projekt The Floating Piers.
Kako stoji u najavi, portret slavnog umjetnika, koji je poznat po svojim instalacijama temeljenim na omotavanju eksterijera građevina, mostova i vanjskih prostora, nudi intrigantan uvid u zavrzlame suvremene umjetničke produkcije.

Festival zatvara film "Kusama: Beskonačnost" u režiji Heather Lenz, o japanskoj vizualnoj umjetnici Yayoi Kusama, poznatoj po točkastim kompozicijama (polka dots) koje opsesivno koristi kroz čitav svoj opus, no ne kao rezultat razigranosti nego psihičke bolesti, koju olakšava jedino bavljenje umjetnosti. Kusama od 1970-ih živi u psihijatrijskoj ustanovi u Tokiju i iako se nikad nije prestala baviti umjetnošću, a 2014. godine proglašena je najpopularnijom umjetnicom na svijetu.  

Iz KIC-a su najavili da će svi filmovi biti popraćeni razgovorima koji će karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti. Autor koncepta Arterije je Emil Matešić, a selektorica programa Dina Pokrajac.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a mjesto je moguće rezervirati slanjem upita na e-mail adresu arteria@kic.hr ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini