Tjedan istarskih knjižnica

DOBAR LIBAR Od Malog princa do Ljubavne priče i Šahovske novele

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Ovogodišnja tema Tjedna istarskih knjižnica je "Dobar Libar/100 bezvremenih knjiga po izboru istarskih knjižničara", a posvećena je promociji knjižnične građe i knjižničnih zbirki. Središnja aktivnost je sastavljanje liste sa stotinu naslova knjiga po izboru knjižničara, a koji imaju umjetničku vrijednost

 

Danas završava drugi po redu Tjedan istarskih knjižnica koji je započeo 21. rujna. Društvo bibliotekara Istre pokrenulo je u 2019. godini novi projekt pod nazivom Tjedan istarskih knjižnica (TIK) kojim se želi promovirati i povezati knjižnice na području Istarske županije kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom.

Preporuke knjižničara

Ovogodišnja je tema bila "Dobar Libar/100 bezvremenih knjiga po izboru istarskih knjižničara" i posvećena je promociji knjižnične građe i knjižničnih zbirki. Središnja aktivnost je sastavljanje liste sa stotinu naslova knjiga po izboru knjižničara, a koji imaju umjetničku vrijednost.

Tijekom ovoga tjedna ti su se naslovi promovirali u knjižnicama kroz preporuke knjižničara, na mrežnim stranicama, kao i na društvenim mrežama, putem tiskanih letaka i brošura. Svi naslovi s popisa Dobar Libar nalaze se s anotacijama i bibliografskim podacima na mrežnoj stranici Društva bibliotekara Istre (www.dbi.hr) gdje svi zainteresirani članovi, korisnici, virtualni posjetitelji mogu ocijeniti naslove s popisa i napisati svoju recenziju.

- Liste najboljih knjižnih naslova ne mogu biti dovršene, konačne, definitivne. Nema u tim listama znanstvenih spoznaja, one eventualno tek mogu biti građa sociolozima kulture za proučavanje modusa i prigoda u kojima takve liste nastaju. Liste najboljih knjiga ujedno su nužno "promašene" jer pokušavaju kvantificirati ono što se ne da prevesti u znamenke: književnu vrijednost! A liste najprodavanijih knjiga i tržišni utjecaj takvih lista druga su priča, koju ovom prilikom nećemo započinjati. Ako se sve to odmah uzme u obzir, popis 100 "bezvremenih" knjiga koje Vam ovim putem, mi, istarske knjižničarke i knjižničari predstavljamo, treba čitati kao našu "društvenu igru". Želimo u tu igru uključiti što veći broj članica i članova istarskih knjižnica, kao i one koje/i će upravo zbog ove liste to postati. Ta lista samo je poticaj za ulazak u knjižnicu i istraživanje bogatog knjižničnog fonda istarskih knjižnica koji većinom ostaje u sjeni novih hitova. A upravo smo se ovim izborom trudili da i među novitetima izdvojimo one naslove koje neće brzo načeti zub vremena. Naš je posao zaštititi i istaknuti takve knjige! Popis je sastavljen na osnovi 33 liste koje su stigle iz istarskih knjižnica, a sve povodom Tjedna istarskih knjižnica (TIK-a) koji organizira Društvo bibliotekara Istre. U izboru su bila čak 253 naslova; naslovi koji su dobili isti broj bodova poredani su od novijih prema starijim, upravo iz potrebe da se među novima prepoznaju oni naslovi koji će trajati i koji će još dugo izazivati čitatelje na iščitavanje, kazao je knjižničar Neven Ušumović.

Izbor iz čak 253 naslova

Među naslovima na popisu su Kunderina "Šala", "Mali princ" Antoinea de Saint Exuperyja, Orwellova "Životinjska farma", Marquezov roman "Sto godina samoće", Bariccova "Svila", Novakova "Črna mati zemla", Segalova "Ljubavna priča", Leeova "Ubiti pticu rugalicu", Žmirićev "Pacijent iz sobe 19", Zweigova "Šahovska novela", Baretićev "Osmi povjerenik", Segalova "Ljubavna priča", Marinkovićev "Kiklop", Kafkin "Proces"…

Glavni pokrovitelji 2. Tjedna istarskih knjižnica su Grad Pula i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a realizaciju projekta potpomogao je Arheološki muzej Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum