GALERIJA KRINZINGER

Djela dviju mladih pulskih umjetnica bit će izložena u Beču

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Iva Horvat i Petra Pletikos

Na skupnoj izložbi AIR - Artist in Residence 2019. koja će se od 25. veljače održati u Galeriji Krinzinger (Krinzinger Projekte) u Beču, sudjeluje i troje hrvatskih umjetnika s 4. umjetničke rezidencije "Kuberton" održane u Istri od svibnja do srpnja 2019. To su Iva Horvat (Pula), Petra Pletikos (Pula) i Dominik Vuković (Zagreb), izvješćuju iz novigradskog Muzeja Lapidarium.

Radovi Ive Horvat, Petre Pletikos i Dominika Vukovića nastali na 4. umjetničkoj rezidenciji u Kubertonu, bili su izloženi u Galeriji Rigo u Novigradu od 23. kolovoza do 12. rujna prošle godine, a rezidencija je održana u okviru galerijskog programa Muzeja Lapidarium i Galerije Krinzinger iz Beča.

Ostali sudionici bečke izložbe AIR 2019, koja će biti otvorena do 28. ožujka, predstavit će radove s rezidencija u Mađarskoj i Šri Lanki, a to su: Thean Chie Chan, Melanie Ebenhoch, Claudia Larcher, Imre Nagy, Werner Reiterer, Wojciech Ireneusz Sobczyk i Gergő Szinyova.

- Umjetnička rezidencija "Kuberton" prva je u Istri koja je započela s praksom umjetničkih rezidencija suvremenih umjetnika mlađe i srednje generacije s ciljem razmjene te suradnje s međunarodnim galerijsko-muzejskim ustanovama i programima po načelu reciprociteta. Takav vid umjetničke i kulturne razmjene vidimo kao jedan od najboljih načina kulturne suradnje, kontekstualizacije umjetničke produkcije kako u lokalnom, regionalnom tako i nacionalnom okruženju. "AIR Kuberton" je ujedno referentna točka za promociju hrvatskih i austrijskih umjetnika te njihovog ulaska na globalno umjetničko tržište, ističe Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium te napominje da je program ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije - Upravnog odjela za kulturu i Grada Novigrada.

Inače priča o rezidenciji "Kuberton" počinje 1975. godine, druženjem idejne začetnice i utemeljiteljice rezidencije Ursule Krinzinger i svjetski poznate umjetnice i performerice Marine Abramović koja je imala kuću u Grožnjanu. Prilikom prvog posjeta, rezidencija je imala snažan emotivni utisak na njih dvije, te ju je Ursula Krinzinger s malo, odnosno skoro bez novaca počela obnavljati i uz podršku drugih umjetnika i prijatelja održavati radionice konceptualnog tipa. Rad rezidencije Kuberton podržao je Muzej Lapidarium, te se sukladno njihovom dogovoru najčešće odabire dvoje hrvatskih i dvoje austrijskih mladih umjetnika koji nakon dva do tri tjedna boravka i rada u rezidenciji predstavljaju svoja djela. Nastali se radovi izlažu u Novigradu i Beču.

Od povjesničarke umjetnosti Dine Kamber saznajemo da se kontinuitetom umjetničke rezidencije "Kuberton" popunjava i zbirka Muzeja Lapidarium budući da jedan rad svakog umjetnika ostaje za muzejski fudus. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum