ZAGREB

Dani arhitekata posvećeni krajobraznoj arhitekturi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dani arhitekata održat će se u srijedu, 20. listopada 2021. godine, na Međunarodni dan krajobrazne arhitekture i bit će posvećeni toj struci, priopćili su iz Odbora krajobraznih arhitekata Hrvatske komore arhitekata (HKA).

Odbor krajobraznih arhitekata HKA usmjerio je svoje aktivnosti stvaranju preduvjeta za unaprjeđenje regulatornog okvira i formalnog statusa krajobraznih arhitekata, pri čemu važnu ulogu ima javna promocija struke krajobrazne arhitekture kao neodvojive sastavnice integralnog urbanističko-arhitektonskog promišljanja prostora, posebice u kontekstu aktualnih globalnih 'zelenih' tema, kaže se uz napomenu da se dan održavaju u ORIS-u - Kući arhitekture u virtualnom formatu putem ZOOM platforme. 

Iako danas svako javno promišljanje razvoja i artikulacije prostora u svojoj osnovi naglašava koncept održivosti i nužnost razumijevanja odnosa između prostornih sastavnica, ekonomije i društvenih utjecaja,  ipak svjedočimo vrlo izraženim procesima fragmentacije prirodnog i agrikulturnog  krajobraza, širenju rubnih dijelova grada i gubitku čvrstih definiranih urbanih granica, nastajanju potpuno akontekstualne arhitekture, kao i amorfnih suburbanih / periurbanih prostora, smanjenju bioraznolikosti, stvaranju urbanih toplinskih otoka itd,  upozorava se u priopćenju

Cilj skupa je naglasiti potrebu unaprjeđenja društvenog statusa krajobrazne arhitekture kroz naglašavanje važnosti interdisciplinarnog djelovanja u prostoru, odnosno promoviranje nove (stare) paradigme  temeljene  na 'velikoj slici'.

Također, cilj je na cjelovito promišljanje prostornih funkcija, procesa i međuodnosa, koji redefiniraju ulogu krajobraza u odlukama korištenja i oblikovanja prostora.

Vjerodostojnost te ideje, kako je istaknuto, bit će podržana predavanjima kolega iz komplementarnih prostornih struka, koji će kroz prizmu svog osobnog i profesionalnog senzibiliteta te suradnje s krajobraznim arhitektima ukazati na društvenu relevantnost struke krajobrazne arhitekture. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini