ZAGREB

Animafest: Michaela Pavlátová predstavlja dugometražni film "Maad, moje sunce",

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Češka redateljica Michaela Pavlátová, za Oscara nominirana dobitnica Zlatnog medvjeda i Annecyjeva Kristala,  predstavlja u četvrtak na Animafestu svoj dugometražni film "Maad, moje sunce", slobodnu adaptaciju romana Frišta Petre Procházkove.

"Riječ je o kompleksnom prikazu afganistanskog društva 2011. godine s posebnim osvrtom na položaj žena i djevojčica s Pavlatovoj svojstvenom opservacijom i dubinskom psihološkom karakterizacijom koja nadilazi stereotipe, ali bilježi i sistemsku mizoginiju i fundamentalizam", ističe se u najavi.

Nakon tradicionalnog Animafestovog piknika, koji se zbog lošeg vremena održava na terasi MSU-a i uz vodstvo kustosice Paole Orlić kroz pet izložbenih postava ovogodišnjeg festivala u tom muzeju, festivalski program nastavlja se u popodnevnim satima segmentom „Zlatno doba 2“ retrospektive Zagrebačke škole.

Za navečer je, među ostalim, najavljen program „Animirani dokumentarci“ koji daje uvid u taj, u posljednjih dva desetljeća sveprisutni hibridni rod kroz novije kratke filmove iz europskih i kanadske kinematografije.

U MM centru će se, u organizaciji ASIFA-e Hollywood i Prism Comicsa, uz izravnu videovezu održati panel o perspektivama održavanja autentičnosti, uspostavljanja veza i pronalaženja zajednice unutar animacijske industrije.

Teatar &TD donosi kratkometražnu i studentsku konkurenciju, te segment "Bonjour Cannes 1958" retrospektive Zagrebačke škole crtanog filma i Svjetsku panoramu. 

U kafiću kazališta počinje i "Animest: Creepy Nights", program u izboru rumunjskog festivala (dijela mreže AFN) koji sadrži otkačene, šokantne i urnebesne filmove nastale u protekle tri godine, idealne za, kažu s festivala, opušteno gledanje na otvorenom uz osvježavajuće piće. 

Kino SC počinje u 15,30 sati programom „Iz majstorskih radionica“ s novim filmovima najvećih zvijezda animiranog filma koje su sa zagrebačkim festivalom kroz godine ostvarile poseban odnos.

Među prijateljima Animafesta su mnogi, od Oskarovke Joan Gratz koja je ratne 1992., kada je primila zlatni kipić, svojim dolaskom podržala Animafest i za Oscara nominiranog dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo Paula Driessena do pionira urnebesne animanarhije Petera Millarda te plesača i koreografa među animatorima Paula Wenningera.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta prvi ovogodišnji Animafestov open-air koji je na Ljetnoj pozornici Tuškanac trebao prikazati izbor filmova koji su kroz godine dobili Nagradu publike prebacuje se na nedjelju 12.  lipnja, u isto vrijeme na istom mjestu. Prvih dvjesto posjetitelja ove projekcije očekuju i besplatne kokice, poručuju s festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini