ZAGREB

9. Lit Link u tri hrvatska grada s fokusom na njemačku suvremenu književnost

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival Lit Link - književna karika ove se godine održava od 6. do 9. listopada u Zagrebu, Labinu i Rijeci s fokusom na njemačko govorno područje, koje će domaćoj čitateljskoj publici i nakladnicima svojim čitanjima predstaviti šestero suvremenih u nas još neprevedenih autora.

Festival devetu godinu za redom organizira Hrvatsko društvo pisaca (HDP). Prvi festivalski susret gostujućih i domaćih autora, urednika i izdavača u srijedu je u književnom klubu Booksi moderirao producent Lit Linka, nakladnik i agent Ivan Sršen. Kazao je kako je Lit Link od samih svojih početaka imao za cilj spajanje hrvatske književne scene s velikim stranim književnim scenama ili onima koje su na neki način "upućenije" na književno područje Hrvatske i regije.

"Počelo je sa Sjedinjenim Državama i Kanadom 2013., pa preko Francuza, Talijana, Britanaca i Nijemaca, svake smo godine imali neku drugu zemlju, književnu scenu ili jezično područje", rekao je Sršen. Nakon prošlogodišnjeg "pandemijskog" izdanja, održanog u skraćenom obliku i sa zemljom gostom Slovenijom, ove godine fokus je na autorima s njemačkog govornog područja, koji će zajedno s domaćim autorima čitati u tri hrvatska grada.

Cilj je festivala posredovanje prijevoda domaćih potentnih autora na strane jezike, kao i obrnuto, stranih još neprevedenih pisaca na hrvatski jezik, istaknuo je Sršen. Tako festival uz autore uvijek dovodi i strane nakladnike zainteresirane za objavljivanje hrvatskih književnika na svojem govornom području. 

Ove godine, u festivalskom programu sudjeluju i njemački urednici, izdavači i agenti Sebastian Guggolz (Guggolz Verlag), Janika Rütter (Suhrkamp), Laura Siegismund (Merlin Verlag) i Sophia Hungerhoff (Mare Verlag) i Janek Domonell (književni agent), a pridružuje im se i književna prevoditeljica Chloé Billon.

Selektor i umjetnički direktor festivala je Robert Perišić koji je, kako je rekao, u suradnji sa Stipom Ćurkovićem za 9. Lit Link odabrao šestero gostujućih autora "koji su književno zanimljivi a hrvatska ih izdavačka branša još nije percipirala i još nisu prevedeni". Ćurković je najavio zanimljiv program sastavljen od novih glasova suvremene njemačke književnosti, temeljen na "sretnoj kombinaciji" recentnije književne produkcije i mlađih autora.

Programski dio festivala u srijedu je u zagrebačkom Karijola baru čitanjem otvorio višestruko nagrađivani austrijski pisac Robert Prosser. Rođen 1983. u Tirolu, Prosser je dosad objavio dvije knjige kraće proze i tri romana. Za roman "Phantome" (2017.) nominiran je za prestižni Deutscher Buchpreis, a za roman "Gemma Habibi" (2019.), uvršten je u kolovozu te godine na ORF-Bestenliste, mjesečnu listu najboljih knjiga u izboru austrijskih kritičara.

Čitanja se u četvrtak, 7. listopada, nastavljaju u Labinu, gdje će u Gradskoj knjižnici zajedno nastupiti Jasen Boko, Tatajana Gromača i Sinan Gudžević, uz gostovanja stranih gostiju, Jane Volkmann i Uwea von Seltmanna.

Austrijska književnica Jana Volkmann (1983.) objavila je dvije knjige kratkih priča, zbirku poezije i dva romana. Piše i književne kritike i članica je uredništva bečkog mjesečnika Tagebuch. Uwe von Seltmann (1964.) živi između Njemačke, Poljske i Istre. Slobodni je publicist, autor dokumentarnih filmova i istraživač. Bavi se židovskom poviješću i kulturom, kao i obiteljskim, društvenim i političkim učincima nacističkog perioda na današnje vrijeme.

U petak, 8. listopada, program Lit Linka seli se u Rijeku, u klub Dnevni boravak, gdje će čitati, od domaćih autora, Korana Serdarević, Marko Tomaš i Jurica Gašpar, a od stranih će se predstaviti njemačka autorica Lena Müller, austrijski pisac Martin Peichl, te Jan Peter Bremer, najavljen kao "sasvim specifičan glas u suvremenoj njemačkoj književnosti" kojega zbog karakteristične kombinacije groteskne komike i upornog plesanja po rubu bezdana, njemačka kritika uspoređuje s Kafkom, Beckettom i Robertom Walserom.

Glavna večer 9. Lit Linka održat će se posljednjeg festivalskog dana, u subotu, 9. listopada, kada će u zagrebačkoj Močvari čitati svi gostujući strani autori, a pridružit će im se domaći Nada Topić, Lora Tomaš, Damir Karakaš, Ante Zlatko Stolica i Želimir Periš.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini