NAJNOVIJE


OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA I PROMOCIJA MONOGRAFIJE

65. PULSKI FILMSKI FESTIVAL: Milena Dravić večeras i sutra u Puli

Proslavljena glumica u Puli 2013. godine (M. ANGELINI)

Već poslije prvog filma, "Vrata ostaju otvorena" (1959) Františeka Čapa, kritika je pisala: "Zvijezda je rođena". Od tada do danas, Milena Dravić kontinuirano plijeni vanserijskim talentom, ljepotom i šarmom - od spektakularnih ratnih epopeja do subverzivnih filmova crnog vala, od ekranizacija narodne poezije do suvremenih drama, od velikih tragedija do popularnih komedija

Večeras se u 20 sati u prostorijama pulskog SKUC-a otvara izložba fotografija legendarne glumice Milene Dravić, pod nazivom "Milena". Na otvorenju se očekuje slavna 77-godišnja glumica, a očekuje se i dan kasnije, sutra u 20 sati u Kinu Valli, gdje će biti predstavljena monografija o njenom bogatom opusu.

Fotografije i dokumentarni film

U okviru 65. Pulskog filmskog festivala, i izložba fotografija i predstavljanje monografije posvećene su izuzetnom opusu heroine jugoslavenske, srpske i regionalne kinematografije i glumišta. Večerašnja izložba fotografija, koju su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević, uz 70-ak fotografija obuhvaća i dokumentarni filma "Mali film o velikoj Mileni", autora i redatelja Miloša Radovića.

Već poslije prvog filma, "Vrata ostaju otvorena" (1959) češko-slovenskog redatelja Františeka Čapa, koji je tada još kao srednjoškolku otkriva, kritika je pisala: "Zvijezda je rođena". Od tada do danas, Milena Dravić kontinuirano plijeni vanserijskim talentom, ljepotom i šarmom - od spektakularnih ratnih epopeja do subverzivnih filmova crnog vala, od ekranizacija narodne poezije do suvremenih drama, od velikih tragedija do popularnih komedija.

U skoro 60 godina dugoj karijeri igrala je u preko stotinu filmova ("Jutro", "Prekobrojna", "Horoskop", "Rondo", "Hasanaginica", "W.R. Misterije organizma"...) i osvojila brojne filmske nagrade, među kojima su najveće Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića te dvije Zlatne i pet Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Više od 90 filmova

Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge. Za ulogu u filmu "Jutro" u Veneciji dobiva nagradu "Zlatna ruža", a za ulogu u koprodukcijskom filmu češke i američke produkcije "Voda nešto nosi", čuvenog pisca Lajoša Zilahija, a u režiji oskarovaca Jan Kadara i Elmara Klosa, dobila je europsku nagradu "Zlatni David", kao najbolja evropska glumica 1978. godine, dok za film "Specijalni tretman" Gorana Paskaljevića i Dušana Kovačevića dobiva nagradu u Cannesu 1980. godine. Kustosi izložbe u SKUC-u su Maja Medić i Stefan Arsenijević.

Monografiju je pak priredila Tatjana Nježić, a na 250 stranica, među ostalim, o njenom kazališnom, filmskom i televizijskom opusu pišu Dušan Kovačević, Aleksandar Milosavljević, Ranko Munitić, Radoslav Zelenović, Branka Otašević i Zorica Pašić.

U Areni su nam kidali djeliće odjeće kao što su to radili Stonesima!

Presudna uloga u njezinoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu "Prekobrojna" hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i "Zlatnu arenu" upravo na filmskom festivalu u Puli.

- U Areni su nam kidali djeliće odjeće kao što su to radili Stonesima, rekla nam je u intervjuu prije pet godina, kada je zadnji put 2013., za obljetničkog 60. festivalskog izdanja, bila u Puli. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter