ZAGREB

35. Salon mladih - U središtu generacija milenijalaca, uz prikaz situacije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Salon mladih najveća je i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, a u svom 35. izdanju koje će biti otvoreno 21. listopada, uz prikaz situacije, donosi koncepcijski pristup kustosice Nike Šimičić u čijem je središtu generacija milenijalaca. 

U skladu s epidemiološkom situacijom i preporukama, Salon mladih bit će otvoren ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika - Meštrovićeva paviljona u srijedu, 21. listopada u 19 sati, najavila je u utorak na konferenciji za medije ravnateljica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) Ivana Andabaka.

Andabaka je posvjedočila da je otvorenju izložbe prethodilo vrijeme priprema puno neizvjesnosti zbog epidemiološke situacije što je, istaknula je, dovelo i do pročišćenja ideja i realizacije. Zahvalila je svima koji su u ovako složenim uvjetima omogućili da se taj jubilarni - 35. Salon mladih i održi.

Millennials ili Generacija Y - Odrasli uz nove tehnologije

Kustosica Nika Šimičić, kako je rekla, i sama pripada generaciji za koju su William Straus i Neil Howe 1987. 'skovali' termin - Millennials, a za tu se generaciju koristi i naziv Generacija Y.

Ta je generacija odrasla uz nove tehnologije, ali je imala neke 'dodire' sa svijetom i prije smarthphona. Šimičić je objasnila da su karakteristike te generacije, među ostalim, digitalno doba, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja, vječita potraga za smislom i kriza nedostignutih očekivanja, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji, kao i težnja za povratak prirodi i uspostavljanju ravnoteže.

U koncepcijskom dijelu Salona izlagat će 68 mladih umjetnica i umjetnika, od kojih je stručni žiri odabrao njih 58, a kustosica je pozvala deset umjetnika. Šimičić je istaknula kako je željela potaknuti dijalog i raspravu, izazvati reakciju i i vidjeti kako se milenijalci sami vide.

U koncepcijskom dijelu tako će 35. Salon mladih predstaviti 68 umjetnika iz različitih dijelova Hrvatske i potpuno različitih zanimanja koji su, rekla je kustosica, temi pristupili na inovativne i iznenađujuće načine. Obrađene su teme - od ekologije i tehnologije, feminizma, položaja mladih u svijetu, kao i sveprisutne i aktualne teme zdravstvenoga sustava.

Prikaz situacije - radovi više od 100 mladih umjetnika

Ovogodišnji Salon mladih donosi i prikaz situacije - dvogodišnjeg razdoblja rada mladih umjetnica i umjetnika, a uz Meštrovićev paviljon, širi se na još pet lokacija.

Šimičić je izvijestila da će se tako izložba "Situacija" kustosice Anite Ruso moći razgledati u Galeriji Forum, Galeriji Canvas i prostoru kreacije Urania.

Izložba "Venientes" bit će pak postavljena u Galeriji Šira u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a dio programa održat će se i u prostoru tvrtke Ortoforma.

Salon će obuhvatiti više od stotinu mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, instalacije, multimedije, performansa, fotografije, videa i filma.

Ravnateljica HDLU-a podsjetila je da se, u okviru službene konkurencije, dodjeljuju 3 HPB novčane nagrade, izvan konkurencije brojne strukovne nagrade prema odabiru najistaknutijih hrvatskih muzejskih i galerijskih ustanova, te profilirane novčane nagrade privatnih donatora zbog pružanja financijske potpore mladim autorima. 

Nika Šimičić rođena je u Zagrebu 1988. Završila je diplomski studij Povijesti umjetnosti i Ukrajinskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavila se temama arhitektonske baštine, sudjelovala u istraživanjima, prevodila i izlagala na stručnim skupovima, a njezini su se radovi našli u različitim zbornicima i časopisima poput Kvartala i Zareza. Radila je kao kustos-koordinator u ULUPUH-u, a od 2017. voditeljica je galerija Bačva i Karas u HDLU.

Na konferenciji su bili i umjetnici Denis Butorac, Mario Matoković, Ivana Mrčela, Matej Nišević, Vladimir Novak, Ivana Tkalčić, Maja Subotić Šušak i Iva Peručić (Paprat kolektiv) i Anđela Zanki.

Salon mladih tradicionalno se održava svake dvije godine i pokazuje presjek scene nadolazeće generacije te omogućuje mladim umjetnicima izlaganje u reprezentativnom galerijskom prostoru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom