ZAGREB

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi i u virtualnom obliku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke koji se do 30. rujna održava u Lepoglavi, zbog epidemiološke situacije održat će se i u virtualnom obliku, izvijestili su iz Grada Lepoglave.

"Kako bi se nastavila tradicija i kontinuitet održavanja Međunarodnog festivala čipke, Grad Lepoglava odlučio je da će se festival održati u virtualnom obliku. U zgradi Pavlinskog samostana iz 14. stoljeća postavljen je 24. Međunarodni festival čipke, velika izložba lepoglavske čipke", stoji u priopćenju.

Izloženo je preko 250 predmeta koji su prikupljeni tijekom godina održavanja festivala, a među kojima je i 80 različitih samostalnih čipki.

Od ostalih zanimljivosti festivala izdvajaju čipke herbarije, nacionalni hrvatski cvijet iris kao višebojna čipka, čipka Hrvatske sa stilizacijom EU zastave, čipke na haljinama i slično, a izloženi su i eksponati ovogodišnje zemlje partner Bugarske.

Osim čipke, inozemni izlagači dostavili su i svoje video uratke prezentacija čipki, a koje publika može pogledati na službenoj stranici i facebooku.

Međunarodni čipkarski festival održava se od 1997. godine s redovitim znanstvenim skupovima i izdavanjem zbornika radova iz hrvatskih i europskim čipkarskih centara.

Lepoglavska je čipka također 2009. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Festival se može pogledati u virtualnom obliku, ali i uživo u Lepoglavi svake subote i nedjelje od 10 do 17 sati. Ulaz je besplatan, ali se posjetitelji moraju pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum