tajne moga mjesta

VIDEO / Mališani iz Rovinjskog Sela nagrađeni za crtani film u Karlovcu

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Crtani film "Tajne moga mjesta" kojeg su izradila djeca vrtića Neven, područnog vrtića Rovinjsko Selo, odgojne skupine Grozdići uz pomoć odgojiteljice Karmen Uljanić nagrađen je posebnom nagradom u kategoriji dječjih vrtića na festivalu Stop Motion scene 2024. u Karlovcu. Nakon pobjede 2022. godine s crtanim filmom "Priča o Rovinju" sa skupinom "Cukerančići" po drugi puta nagrada za najbolji crtani film ide u vrtić Neven pod mentorstvom iste odgojiteljice.

Program provodi Kinoklub Karlovac u suorganizaciji s Kinom Edison. Financijsku potporu pružaju Zaklada Kultura nova, Grad Karlovac i Hrvatski audiovizualni centar. Stop Motion Scena osmišljen je 2020. godine kao kreativni natječaj tijekom prvog lockdowna s ciljem poticanja djece i mladih na kreativni izričaj i stvaranje video-uradaka tehnikom stop animacije (stop motion), na uradi sam principu.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

Kako bi video-uraci bili uključeni u natjecateljski program, bilo je potrebno napraviti kratkometražni animirani film tehnikom stop animacije, a prijavitelji i autori filmova nisu bili tematski, vremenski, niti dobno ograničeni. Za animiranje je bilo moguće koristiti različite elemente, poput Lego kocki, igračaka sa zglobovima ili mobilnim elementima, pijeska, figura ili elemenata od papira, kolaža, plastelina i drugih materijala, itd.

Prijavljeno je 49 radova iz svih krajeva Hrvatske, snimljenih tehnikom stop animacije. U stvaranju kratkometražnih animiranih uradaka sudjelovalo je više od 250 autora. O najboljim filmovima u pet kategorija odlučivale su uime Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković, Lucija Ćeškić i Gabriela Prpić. Nagrade i priznanja su tako dodijeljeni u pet kategorija: Predškolski uzrast, Niži razredi osnovne škole, Viši razredi osnovne škole, Srednjoškolski uzrast i Odrasli autori. U kategoriji Predškolskog uzrasta nagrađeni su mališani iz Rovinjskog Sela.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

- Djeca odgojne skupine "Grozdići" u sklopu dvogodišnjeg projekta Zavičajnog obrazovanja koji provodi Istarska županija istražuju znamenitosti Rovinjskog Sela. Pored klasičnih tehnika izražavanja djeca već dvije godine koriste fotoaparate i mobitele te fotografiju zanimljivosti u istraživanjima mjestom. Tako nakon što su upoznali tehniku rada crtanog filma STOP animacijom djecu se u istraživanju potiče da daju svoja viđenja promatranih situacija, odnosno otkrivenih tajni mjesta te daju vlastite teorije ili ideje prikaza istih tom tehnikom. Djeca su imala ideju da bi važno za prikaz tajni Rovinjskog Sela svakako bila priča o najvećem kažunu u Rovinjskom Selu, onom obitelji Juriša koji su svoja dva vola i kravu naučila da klečeći uđu u kažun kako bi ih spasili da ih neprijateljska vojska ne uzme za prehranu vojnika.

Druga tajna je ona o najvećem drvu hrasta u Rovinjskom Selu kod nekadašnje lokve Lakoverča, a današnjeg rukometnog igrališta. Djeca su s odgojiteljicama istraživala zašto hrast ima velike okrugle lopte na deblu i saznali od starijih mještana da su tu nekad bile grane koje su njemački vojnici ispilili za ogrjev i kad su htjeli ispiliti cijelo drvo došli su Seljani s dva voza drva i tako spasili ovaj hrast koji i danas tu stoji i lijepi je primjer zajedništva mještana, a mogao bi postati simbol Rovinjskog Sela. Hrast se nalazi u Katalogu najvećih stabala Istre.

U prikazu tajni djeca predlažu da se u crtanom filmu prikažu one o tri brda koji okružuju Rovinjsko Selo: Karaštak na kojem su našli ostatke gradine iz brončanog doba, Brdo Mukliz na kojem žive orlovi škanjci koji često prelijeću iznad njih dok šeću obližnjim poljima i brdo Gumila, gdje živi Petar Brajnović i u kuli ima ostatke aviona američkog bombardera Leteća tvrđava koji je 1944. godine pao u obližnje polje zbog kvara na motoru. Petrov tata, umjetnik Marčelo Brajnović je kasnije skupio ostatke aviona po Rovinjskom Selu i napravio izložbu, veli Uljanić.

Za potrebe prikaza toga u crtanom filmu koristili su i animirali lutke, izradili su crteže lokve, stabla hrasta i vojnika koji ga pile, modelirali su glinom i prikazali gradinu na Karaštaku, izrezivali fotografije aviona i orlova te animacijom prikazali pad aviona, prelet orlova i ulazak volova u kažu. Za stvaranje crtanog filma od opreme je najbitnije imati digitalni fotoaparat, stalak i program za montiranje animacije. Suradnica za multimediju Ida Skoko uputama je pomogla u idejama izrade posebnih efekata i načinu montiranja filma, a snimatelji dronom Darko Prevrat i Filip Uljanić pomogli su u prikazu Rovinjskog Sela i okolnih brda iz ptičje perspektive.

- Uvjerena sam da će ova djeca sjeme ljubavi za filmsku umjetnost i za baštinu koje smo posijali našim radom u istraživanju i na stvaranju ovih filmova biti plodonosno u nastavku njihovog daljnjeg rada na tim poljima. Ovaj način rada je primjer kako se nove tehnologije u radu s djecom može koristiti u očuvanju baštine, kaže odgojiteljica Karmen Uljanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter