Ove godine u Etnografskom i pazinskom muzeju te CENKI-u

Mjesec pripovijedanja, Četvrtkom u muzeju, izložba u Kopru i godišnji skup HED-a

| Autor: Branko Biočić
Ivona Orlić, Maja Zidarić Pilat, Mirjana Margetić i Noel Šuran (Snimio: Branko Biočić)

Ivona Orlić, Maja Zidarić Pilat, Mirjana Margetić i Noel Šuran (Snimio: Branko Biočić)


U prostorijama Centra za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu predstavnici Etnografskoj muzeja Istre, Gradskog muzeja Pazin i CENKI-a predstavili su na konferenciji za novinare događanja u proljetnom ciklusu kako bi se lokalna i šira zajednicu upoznala s aktivnostima i događanjima u muzeju tijekom proljeća.

Predstavljeni su programi »Mjesec pripovijedanja«, koji počinje Počinje već 1. ožujka programom Šćorice s Pićonštine iz arhiva CENKI, »Četvrtkom u muzeju«, Godišnji skup HED-a s temom: »Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije« i gostovanje izložbe »Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama« u Kopru.

Programe su predstavili ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Ivona Orlić, ravnateljica Muzeja Grada Pazina Maja Zidarić Pilat, muzejska savjetnica Mirjana Margetić i voditelj CENKI-a Pićan Noel Šuran.

Ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Ivona Orlić najavila je važno događanje za etnološku struku, a to je Godišnji skup Hrvatskog Etnološkog Društva s temom: »Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije« koji će se održati od 22. do 24. svibnja, a kojem je domaćin upravo Etnografski muzej Istre. Na skupu će sudjelovati brojni etnolozi i kulturni antropolozi iz cijele Hrvatske, a sva predavanja biti će dostupna i za širu javnost.

Uz to Orlić je najavila i gostovanje EMI-a s izložbom »Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama« u Kopru. Riječ je o izložbi koja promovira i širu javnost upoznaje s elementima nematerijalne kulturne baštine Istre, koji su uvršteni na jednu od lista zaštite UNESCO-a ili nacionalne i sada je postavljena u prostoru CENKI-a u Pićnu. Nakon zimske stanke Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’Istria i Muzej grada Pazina nastavljaju s proljetnim ciklusom događanja pod nazivom »Četvrtkom u muzeju«.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Maja Zidarić Pilat, ravnateljica Muzeja grada Pazina istaknula je kako u proljetnim mjesecima svakog četvrtka u popodnevnim satima posjetitelji mogu sudjelovati u radionicama, projekcijama, predavanjima ili razgledavanju izložbi. Većina programa održavati će se u pazinskom Kaštelu, uz jedno gostovanje u Kinu Valli u Puli. Najavila je za 28. ožujak »Šarenilo plesa«, Udruge TradInEtno. Na ovoj kratkoj radionici doživjet će se užitak plesanja tradicionalnih plesova uz živu glazbu, pod stručnim vodstvom Daria Marušića, Gorana Farkaša i Myriam De Bonte. Nudi se okus međunarodno raširenih plesova kao što su Mazurka i Polka, lokalnog nasljeđa uz Balun i zabavnih grupnih plesova poput Gambiadone a prethodno iskustvo nije potrebno.

Dana 4. travnja bit će predstavljena knjiga Marijana Bradanovića »Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator«.

U kinu Valli, Etnografski muzej Istre 11. travnja predstaviti će vizualne aspekte svog djelovanja i dio muzejske dokumentacije kroz plakate i filmove. U istom mjesecu održati će se Plesna radionica članova Folklornog društva Pazin koji će na večeri plesa u muzeju posjetitelje uputiti u osnove istarskih plesova. Radionica je za sve generacije. Nakon toga, 25. travnja održat će se Predstavljanje knjige: Olga Orlić, »Antropologija solidarnosti u Hrvatskoj: poljoprivreda potpomognuta zajednicom«. U sklopu Festivala književnosti i kulture »KaLibar bestival« dr. sc. Olga Orlić predstavit će knjigu »Antropologija solidarnosti u Hrvatskoj: poljoprivreda potpomognuta zajednicom«.

Dana 2. svibnja održat će se program Udruge središnje Istre u gostima kojom Muzej grada Pazina započinje ciklus gostovanja udruga koje djeluju na području središnje Istre, a prva će se predstaviti udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana. Nakon upoznavanja s Udrugom, Nina Brečević održat će radionicu izrade Lidvinih kolača koja je namijenjena djeci nižih razreda osnovnih škola. Treći od programa Muzeja grada Pazina je predavanje dr. sc. Josipa Višnjića, višeg konzervatora arheologa i voditelja HRZ u Juršićima o povijesti i arhitekturi Boljunskog kaštela te arheološkim nalazima pronađenim prilikom radova na kaštelu tijekom 2021., koje će se održati 9. svibnja.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Članovi Folklornog Društva Pazin ponovno će u svibnju održati plesnu radionicu o osnovama istarskih plesova. Ivona Orlić na kraju je istaknula vrlo dobru suradnju s općinom Pićan, Muzejem Grada Pazina te istaknula kako će za sve programe ulaz biti slobodan a svi sadržaji bit će dostupni i na društvenim mrežama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter