danas

U NSK-u otvorena izložba "Enciklopedija, nasljeđe znanja"

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Lovro Domitorvic/Pixsell)

Ilustracija (Snimio Lovro Domitorvic/Pixsell)


Izložba "Enciklopedija, nasljeđe znanja", autora francuskog profesora Pierre-Yvesa Beaurepairea, na kojoj su izložena 33 izvorna sveska slavne Enciklopedije Denisa Diderota i Jeana le Rond d’Alemberta iz 18. stoljeća, otvorena je u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Izložba, koju su u povodu obilježavanja Dana europske kulturne baštine organizirali Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Francuski institut u Hrvatskoj, predstavlja restaurirane sveske, ploče s bakrorezima izvanrednih tehničkih dostignuća.

Dvojezični panoi omogućuju praćenje enciklopedijskog projekta od idejne zamisli sve do njegova završetka te ga povezuju s kontekstom vremena, ali i rasvjetljavaju aktualna pitanja u pogledu informacija, dezinformacija, kao i daljnji život početnog projekta u eri interneta i Otvorene znanosti (Open Science).

Glavna ravnateljica NSK-a Ivanka Stričević kazala je da je ideja da se ova izložba otvori došla prije više od godinu dana, kada je Francuski institut nakon dvadeset godina konačno prikupio 33 sveska izvornog izdanja Enciklopedije čiji je vlasnik od razdoblja između dva rata, a zatim ih pohranio na čuvanje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Osim 33 izvorna sveska Enciklopedije Denisa Diderota i Jeana le Rond d’Alemberta objavljene u 18. stoljeću pod nazivom Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des Métiers, izložene su, istaknula je, i digitalne preslike zemljopisnih karata koje su tematski povezane s izložbom, a dio su vrijednog fonda Zbirke zemljovida i atlasa NSK-a.

Ravnateljica Francuskog instituta u Hrvatskoj Estelle Halimi Dagron rekla je da izložba vodi kroz zadivljujuće putovanje Enciklopedije u Francuskoj, Hrvatskoj i Europi.

"Usput vas poziva da razmislite o stalnoj važnosti prosvjetiteljske borbe za kritičko mišljenje u današnjem svijetu gdje su trenutačne, preobilne i manipulirane informacije postale uobičajene", dodala je.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Fabien Fieschi kazao je da s dolaskom umjetne inteligencije rizik od manipulacije informacijama dodatno naglašen. Filozofija prosvjetiteljstva je, naglasio je, relevantna i primjenjiva u području održivog razvoja danas.

"Budući da imamo saznanja o tome, jer je znanost jasna i rješenja dostupna, treba se ponašati odgovorno i nepokolebljivo. To je bila jedna od nada Diderota i d'Alemberta kada su krenuli na ovo gotovo doživotno putovanje, da će čovječanstvo iskoristiti moć znanja kako bi izgradilo bolju budućnost za svoje vlastito dobro", dodao je.

Posebna pozornost, istaknuo je, posvećena je prikazu Hrvatske u Enciklopediji i u Europi 18. stoljeća.

Autor izložbe, francuski profesor Pierre-Yves Beaurepaire sa Sveučilišta Côte d’Azur, predstavio je odabrane izvorne sveske Enciklopedije kao i povijesni kontekst od razdoblja prosvjetiteljstva, kada je ona nastala, do danas.

Izložba se u malom predvorju NSK-a može pogledati do 15. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini