ZAGREB

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici izložbe o hrvatsko-češkim odnosima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvije izložbe o hrvatsko-češkim odnosima - "Hrvatska i Češka 1992. - 2022. kroz fotografije" te  "Češka poezija u grafičkim mapama Zdenke Pozaić" otvorene su u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Autor izložbe "Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografiju" Marijan Lipovac istaknuo je da ona donosi prikaz povezanosti dviju zemalja u prethodnih 30 godina od uspostave međusobnih diplomatskih odnosa.

Za svaku od prethodnih godina odabrao je jednu fotografiju, nastojeći obuhvatiti širinu i bogatstvo hrvatsko-čeških veza.

Izložene su fotografije posjeta hrvatskih i čeških državnika te crkvenih velikodostojnika, fotografije koje prikazuju hrvatsko-češku kulturnu suradnju, potporu nacionalnim manjinama, pomoć Češke u saniranju posljedica Domovinskoga rata, uzajamne turističke posjete, češke investicije u Hrvatskoj te susrete hrvatskih i čeških nogometnih navijača, dodao je Lipovac.

Na fotografijama su prikazane neke od najistaknutijih osoba koje su obilježile hrvatsko-češke veze u prethodnih 30 godina, poput Dušana Karpatskoga, Jiříja Menzela, Michala Viewegha, Zlatka Stahuljaka, Vlade Milunića i Mire Gavrana.

Fotografije ističu srdačnost i pozitivno ozračje koje vlada u gotovo tisućljetnim hrvatsko-češkim odnosima, naglasio je Lipovac.

Pokrovitelj izložbe je Hina, čiji su fotoreporteri snimili znatan dio izloženih fotografija, a dio fotografija dolazi i iz arhiva Hrvatsko-češkoga društva, pojedinih ustanova te iz osobnih albuma.

"Češka poezija u grafičkim mapama Zdenke Pozaić"

Izložba "Češka poezija u grafičkim mapama Zdenke Pozaić" prikazuje opus istaknute hrvatske slikarice i grafičarke, nadahnut djelima čeških pjesnika te djelima hrvatskih pjesnika prevedenih na češki.

Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević, rekla je da na pjesničko-grafičkim mapama Zdenka Pozaić radi od 1981. u više biblioteka, u sklopu kojih interpretira hrvatsku i inozemnu poeziju, pri čemu češka poezija zauzima bitno mjesto.

Motivaciju za bavljenje ovom poezijom nalazi na različite načine, a njezina povezanost uz češku kulturu je slojevita, zbog njezine posvemašnje vrijednosti i podrijetla te prijateljskih kontakata, posebno s Dušanom Karpatskim, znalačkim prevoditeljem i poznavateljem hrvatske i češke književnosti, rekla je Šarčević.

Zdenka Pozaić ostvarila je brojne grafičke mape u drvorezu i linorezu, a nerijetko je riječ o prvim prijevodima na hrvatski ili pak češki jezik, u kojima je interpretirala poeziju istaknutih čeških pjesnika, poput Vladimíra Holana (Noć s Hamletom), Františeka Halasa (Prag), Jaroslava Seiferta (Bachov koncert) ili pak pjesnikinje Jiřine Haukove i hrvatskih pjesnika, poput Dragutina Tadijanovića, Antuna Šoljana, Tonka Maroevića, Luka Paljetka i pjesnikinje Andriane Škunce.

U tim se mapama ogledaju izražajna obilježja ukupna opusa, ali i individualan pristup u interpretaciji pojedine pjesme rekla je Šarčević.

Izložbe su otvorene do 17. rujna, a  održavaju se uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH tijekom šestomjesečnoga češkog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter