"Sluga"

U INK-u snima se film prema operi Antonija Smareglie iz 1889.

| Autor: Hina
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Kratkometražni eksperimentalni igrani film "Sluga", kojim redatelj Matija Debeljuh donosi vizualnu reinterpretaciju opere Antonija Smareglie "Il vassallo di Sigeth" ("Sigetski vazal") iz 1889., snima se ovih dana u pulskom Istarskom narodnom kazalištu.    

Gotovo zaboravljena opera poznatog pulskog skladatelja Antonija Smareglie, zaživjet će u eksperimentalnom igranom filmu "Sluga" istarskog videoumjetnika Matije Debeljuha, a vizualnu reinterpretaciju opere slijedi i glazbena inačica originalnog djela u izvedbi kantautora i glazbenika Livija Morosina, izvijestili su u petak iz umjetničke organizacije "Apoteka" iz Vodnjana.

Riječ je o operi s kraja 19. stoljeća koja je izvedena u glasovitoj Metropolitan operi u New Yorku.,

Vizualizacija opere uokvirena je glazbenom reinterpretacijom istoimenog djela u izvedbi Livija Morosina te glazbom maestra Smareglie s kraja 19. stoljeća, dok je glavna inspiracija i dramaturška vodilja rada libreto "Sigetskog vazala" koji potpisuju Francesco Pozze i Luigi Illica, poznat kao libretist Giacoma Puccinija.

Zamišljen kao atmosferski film, lišen klasičnog dramaturškog pripovijedanja, u slobodnoj reinterpretaciji na eksperimentalan način tvori novi vizualni libreto, odnosno neovisan i inventivan filmski zapis, istaknuli su iz umjetničke organizacije. Dodali su i da se u filmu istražuju univerzalne teme poput kompleksnih ljubavnih i međuljudskih odnosa, života i smrti, osamljenosti, tuge i ljutnje.

Protagonisti su pojednostavljeni, osuvremenjeni, lišeni barokne groteske, a uprizoruju ih redom pulske i istarske glumačke snage: Jadranka Đokić, Vedran Živolić, Ugo Korani i Rosanna Bubola.  

Film "Sluga" vizualna je opera u kojoj će se odnosi likova uglavnom prožimati kroz pokret i tijelo kao glavni atribut u kontrapunktu operi gdje se osjećaji iskazuju glasom.   

Film će se periodično snimati tijekom cijele godine, a Istarsko narodno kazalište tek je jedna od filmskih lokacija.

Na redateljskom mjestu Matiji Debeljuhu asistiraju Marko Krnjajić i Ida Skoko, a u producentskom dijelu Doris Blašković. Montažu potpisuje Ivana Fumić, glazbenu produkciju Marino Morosin, snimatelj je Josip Pino Ružić, za zvuk su zaduženi Hrvoje Radnić i Daniel Žuvela, o rasvjeti brine Dario Družeta. Koreografkinja je Ivona Medić Nikolić, kostimografkinja Desa Janković i šminkerica Sanja Rivić. Scenografiju potpisuje Luka Stojnić, dok je scenski radnik Matija Janjošić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom