ZAGREB

Igrani prvijenac Filipa Herakovića „Pelikan“ premijerno u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni igrani prvijenac Filipa Herakovića "Pelikan" imat će svoju hrvatsku premijeru 16. lipnja u Splitu, na  Festivalu mediteranskog filma u Ljetnom kinu Bačvice, a u kino distribuciju kreće nakon riječke projekcije, 29. lipnja.

U središtu te humorne drame je profesionalni nogometaš Josip, kojega glumi Edi Ćelić, koji se nakon ozljede koljena suočava s fizičkim oporavkom, ali i duhovnim, jer mora otkriti tko je on zapravo i tko želi biti.

Glume još Marko Petrić, Tena Nemet Brankov, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Stojan Matavulj, Tanja Smoje i drugi. 

FiIm je prošle prikazan na međunarodnom festivalu Tallinn Black Nights, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, te na beogradskom Festivalu autorskog filma, gdje je nagrađen kao "najhrabriji film Balkana". 

Među medijima koji su pisali o njemu, High on Films kaže da je "izuzetno postignuće za debitanta", Cineuropa ga karakterizira kao "zabavan i pronicljiv", Screen Daily redatelja najavljuje kao "obećavajuće novo ime".  

Uvršten je i u Glavni program ovogodišnjeg, 70. Pulskog filmskog festivala u sekciju Hrvatski film, koja je također natjecateljskog karaktera.

Osim režije, Filip Heraković s kolegicom Nikolinom Bogdanović potpisuje i scenarij filma. 

Redatelj kaže kako se raduje što ćemo nakon dva strana festivala film napokon prikazati domaćoj publici, i to u sklopu festivala u Splitu, u kojem je rođen glavni glumac.

Edi Ćelić napominje kako je svoje prve kazališne korake napravio u Splitu, a izgleda da će i neke od svojih prvih filmskih ponoviti na istom mjestu te poziva sve da im se pridruže u razgovoru o filmu.

Producenti filma Tamara Babun i Matija Drniković iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly podsjećaju kako su im reakcije ljudi u Tallinnu i Beogradu potvrdile da film su stvarali s neizmjerno puno ljubavi i volje dobro komunicira s gledateljima i sada su posebno uzbuđeni vidjeti kako će ga doživjeti naša publika.

Film je snimljen tijekom 18 dana početkom rujna 2021. u Istarskim toplicama, Livadama, Oprtlju i Umagu te jednog zimskog dana na Krvavcu.

Direktor fotografije je Tomislav Krnić, montažerka Iva Ivan, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Dubravka Skvrce, majstorica maske je Matea Katunar, a snimatelj zvuka je Luka Mustać.  Glazbu za film komponirao je Matej Merlić, a dizajner zvuka je Tihomir Vrbanec. 

Nastao je u koprodukciji s portugalskom produkcijskom kućom 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater