ZAGREB

Dokumentarac "Tvornice radnicima" premijerno na Motovun Film Festivalu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon svjetske premijere u konkurenciji Sheffield DocFesta, dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića "Tvornice radnicima" imat će hrvatsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu Motovun Film Festivala, u četvrtak, 29. srpnja. 

"Projekcija na najpoznatijem filmskom brdu neće biti jedina prilika za vidjeti film ovoga ljeta – Tvornice radnicima bit će prikazan i na skorašnjem Sarajevo Film Festivalu te krajem kolovoza u programu Liburnia Film Festivalu, na opatijskoj pozornici", najavljeno je. 

Film govori o događaju vezanim uz okupaciju Tvornice alatnih strojeva ITAS u Ivancu 2005. godine, koji je isprva izgledao kao jedinstveni primjer radničkog preuzimanja u postsocijalističkoj Europi, no deset godina kasnije pobunjeni radnici nalaze se pred izazovima kako se spasiti od rastućeg kapitalističkog utjecaja i spriječiti gašenje proizvodnje. 

"Prateći priču iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući radnički otpor kojim pokušavaju održati viziju kolektiva na životu, postavljajući u središte izvorno pitanje: može li ideja 'tvornice radnicama' opstati ili je to još jedan utopijski san?", napominje se u najavi.

Sam redatelj kaže kako njegov film želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, Srđan Kovačević ga je i montirao, uz Damira Čučića i Ivu Kraljević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum