U petak otvaranje izložbe u MUZEJu LAPIDARIUM 

"Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie (Oporuke jučer i danas)"

U suradnji s Arhivom opatije iz Praglie izlaže se arhivska, umjetnička i fotografska građa koja sažetom vizualnom naracijom govori o dolasku benediktinaca iz matične Praglie pored Padove u (austrijsku) Istru, odnosno Dajlu. Vrijedna je i dokumentacija arheoloških istraživanja o antičkom i ranokršćanskom postojanju Dajle…

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie

Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie


Muzej Lapidarium u petak u 21 sat upriličuje otvorenje izložbe "Dajla-Daila. Testamenta heri et hodie (Oporuke jučer i danas)".

- Izložbu, nazvanu po istoimenoj monografiji, mogli bismo imenovati i "Kako smo radili knjigu o Dajli", jer velik dio građe koju predstavljamo dolazi s njezinih stranica. Upravo istraživanja i rad na knjizi ukazali su na pregršt novih podataka, arhivskih vrela, tlocrta i fotografija o postojanju i životu nekoć bogatog i moćnog ladanjskog i samostanskog kompleksa Dajla, po kojem je to mjesto, nedaleko Novigrada, i najpoznatije. Ono što dodatno doprinosi teorijski visokoj spomeničkoj valorizaciji maritimne Dajle izrazito je bogata povijest i dug kontinuitet života ladanjske cjeline. Koliko je god danas cjelina arhitektonskog sklopa u Dajli različita od izvorne, elitističke atmosfere uzornih gospodarstava i ladanjskih kulturnih središta, modelom unutar kakvih se gospodarilo nakon Drugog svjetskog rata ipak su na svoj specifičan, uglavnom pasivan način, sačuvali dobar dio ove baštine, navedeno je u najavi.

U suradnji s Arhivom opatije iz Praglie izlaže se arhivska, umjetnička i fotografska građa koja sažetom vizualnom naracijom govori o dolasku benediktinaca iz matične Praglie pored Padove u (austrijsku) Istru, odnosno Dajlu. Vrijedna je i dokumentacija arheoloških istraživanja o antičkom i ranokršćanskom postojanju Dajle.

Posebno se ističu fotografije s kraja 20. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata, na kojima se mogu pratiti pastoralno i gospodarsko djelovanje dajlanskih benediktinaca s osvrtom na, kako je istaknuto "sustav kolonatskih i napoličarskih odnosa".

Izložba je rađena u suradnji s Arhivom opatije iz Praglie (Archivio dell' Abbazia di Praglia). Kustosica izložbe je Jerica Ziherl, a otvorena je do 2. srpnja 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater