ZAGREB

Predstavljena knjiga Mikice Maštrović "Verbalno o vizualnom"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga Mikice Meštrović Verbalno o vizualnom - Obrada djela likovnih umjetnosti" predstavljena je u srijedu u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.

Knjigu su predstavili profesori zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Frane Dulibić i Goran Zlodi te autorica knjige Mikica Meštrović.

Knjiga je priručnik za obradu vizualne građe, u kojem je autorica istražila inozemne i domaće pravilnike, rekao je Dulibić dodavši kako je autorica pristupila definiranju i interpretiranju komponenti likovnoga i pisanog jezika te metodološkoj interpretaciji tumačenoj teoretski i na primjerima.

Naglasio je kako priručnik donosi detaljne upute korisne svima koji trebaju savladati vještinu obradee likovne građe u knjižnicama, arhivima, muzejima i galerijama.

Ocijenio je kako je knjiga izniman doprinos stručnoj javnosti te da može služiti i kao udžbenik za studente.

Po riječima Gorana Zlodija knjiga u kontekstu ubrzane digitalizacije arhivske građe predstavlja iznimno važno djelo koje će doprinijeti bržoj i kvalitetnijoj obradi vizualne građe te njenoj većoj dostupnosti.

Djelo je namijenjeno široj akademskoj zajednici, prvenstveno muzealcima, knjižničarima, voditeljima zbirki vizualne građe, komunikacijskim i informacijskim stručnjacima, istraživačima i studentima, rekao je Zlodi.

Autorica Maštrović istaknula je kako joj je knjigom namjera bila olakšati rad kustosima koji u svojim fondovima posjeduju vizualnu građu, njezinu formalnu i sadržajnu obradu kako bi bila dostupna svim korisnicima.

Knjigu je objavila zagrebačka Naklada Ljevak.

Mikica Maštrović (1951.) povjesničarka je umjetnosti, muzeologinja i knjižničarka. Voditeljica je Grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Autorica je mnogih znanstvenih i stručnih radova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini