profesor njemačkog i engleskog

Mile Kekin na Monte Libriću predstavio slikovnicu "Mala"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Na Monte Libriću održan je i prvi program "za odrasle", odnosno ne striktno dječji program. Gost Ivanke Mazurkijević na terasi Circola bio je poznati glazbenik Mile Kekin ovoga puta u ulozi - književnika, odnosno autora teksta slikovnice "Mala". Program je održan u suradnji s Klubom-Knjižarom Giardini 2.

Premda na spomen njegovog imena svi odmah pomisle na bend "Hladno pivo", u razgovoru s Ivankom Mazurkijević mogli su otkriti da je on po struci profesor njemačkog i engleskog, imao je i nekoliko zapaženih filmskih uloga, te je posuđivao svoj glas u sinkroniziranju stranih crtića.

Ivanka Mazurkijević na početku promocije zezala ga je da je to njegova "perimenopauza" da je krenuo pisati knjige za djecu, na što je kazao da je napisao tu pjesmu, pokazao ju je ilustratoru Tomislavu Torjancu koji je potom ilustrirao djelo te da se ne osjeća toliko autorom knjige. Posao ilustratora je dugotrajan, precizan, iziskuje toliko truda, vještina, baš i kao posao prevoditelja.

- Moje je samo tekst i pjesma, Tomislav je odradio sjajan posao s ilustracijama, potrebno je uložiti toliko vremena, truda, toliko ima detalja u tim ilustracijama. Pjesmu sam posvetio kćerki, djeci danas nije lako, puno vremena provode na društvenim mrežama, ima puno tog cyber bullyinga. Na početku kćerka nije bila pretjerano zadovoljna, ali onda je bila počašćena. Reakcije glede knjige bile su očekivane, naveo je.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Kazao je i da je u nekoj mjeri strog kao roditelj, odnosno da nastoji kontrolirati djecu i tu opasnost što stiže s društvenih mreža.

Govoreći o sebi, bio je i autoironičan, kazao je "popeo sam se na binu da izliječim strah od manjine, odnosno strah od visine", referirajući se na svoju visinu.

"Mala" je, kako je kazao i pjesma i slikovnica, odnosno pjesmo-slikovnica.

Knjiga je nastala tako što je autor posvetio kćerki pjesmu, a Tomislav Torjanac, međunarodno prepoznat ilustrator koji je, između ostalog, poznat po kultnim pričama "Kako živi Antuntun“ i "Grga Čvarak", svojim joj je ilustracijama udahnuo novi život. To je i svojevrsna posveta različitostima, prihvaćanjem različitosti.

Mile Kekin (1971.) diplomirao je germanistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Glazbenik je i glavni vokal grupe Hladno pivo. Osim s grupom, nastupa i kao samostalni glazbenik, a glumio je i u televizijskim serijama i na filmu. Mnoge pjesme za koje je napisao stihove – kako one Hladnog piva, tako i one u samostalnoj izvedbi – izuzetno su dobro prihvaćene među publikom i postale su popularne u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama u regiji. U izričaju je izravan, često duhovit, no redovito skreće pozornost na važna pitanja suvremenog društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum