SABOR ČAKAVSKOGA PJESNIŠTVA

Ana Pilat pobjednica ovogodišnjeg pjesničkog natječaja "Di ča slaje zvoni"

| Autor: Mladen RADIĆ
Ana Pilat s izbornikom Josipom Klarićem

Ana Pilat s izbornikom Josipom Klarićem


U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Žminj održan je 52. Sabor čakavskoga pjesništva – natječaj "Di ča slaje zvoni". Učenici su se tradicionalno natjecali u dvije kategorije – pjesnički radovi i recitatorski izričaj, a ovogodišnji je program obogaćen i dramskom smotrom.

Pobjednici Zlatno pero Općine Žminj

Na pjesnički je natječaj pristiglo 90 radova, od čega je njih 60 odabrano za zbirku "Kako ča zvoni va Žminje 2023." U toj je kategoriji dodijeljeno 12 nagrada i to četiri u kategoriji nižih razreda osnovne škole, četiri u kategoriji viših razreda osnovne škole, tri u kategoriji srednjih škola te pobjednički rad.

Pobjednica ovogodišnjeg pjesničkog natječaja je Ana Pilat, učenica 5. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi. Ona je nagrađena za pjesmu "Ku me pitate" tradicionalnom nagradom Zlatno pero koju dodjeljuje Općina Žminj.

U kategoriji nižih razreda osnovne škole nagrađeni su Lea Tedej (OŠ Hreljin) s pjesmom "Moj Božić", Aurora Krajcar (OŠ Vladimira Gortana Žminj) s pjesmom "Čovik od sniga", Mihael Kaligari (OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Motovun) s pjesmom "Moja hiža" te Jere Vujasinović (OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi) s pjesmom "Foška". U kategoriji viših razreda osnovne škole dvije su nagrade pripale Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi i to Vitu Pamiću za pjesmu "Da san tić" te Leonardu Feheru za pjesmu "Stija bin bit". Nagrada je pripala i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Krnica Mari Braković za pjesmu "Daž" te Stipi Bartuloviću, učeniku Osnovne škole Bijaći iz Kaštela Novog za pjesmu "Kvadri prijateljstva".

Među srednjoškolcima najuspješniji su bili učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin Klara Miljavac i Sofija Hrvatin. Klari Miljavac je pripalo 1. mjesto za pjesmu "Naši kraji", a Sofiji Hrvatin 2. mjesto za pjesmu "Istra – moj najdraži zavičaj". Trećenagrađena je Petra Šubic, učenica Gimnazije Eugena Kumičića Opatija, za pjesmu "I opet mi…"

Najuspješniji recitatori

U recitatorskom se izričaju natjecalo 12 učenika koji su govorili pjesme poznatih čakavskih pjesnika. Najuspješnijim interpretatorima proglašeni su Neva Ključarić, učenica OŠ Marije i Line Umag s pjesmom Nadije Disiot "Nidar kontenti", pisanoj na specifičnome buzetskom dijalektu. Nagrada je pripala i Petri Franjul, učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, PŠ Sveti Petar u Šumi za monolog "Nikad i sad" koji je napisala njezina mentorica i učiteljica Snježana Brščić. Kao i prošle godine, i ove su se godine među najuspješnijima pokazali Rocco Vlačić, učenik Osnovne škole Vladimira Nazora Krnica za izvedbu "Govore da nisan fin" Mate Balote te Leona Mart, učenica Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Čepića, PŠ Kršan, za pjesmu Željke Fonović "Brontuloža nona".

Na dramskoj su se smotri predstavile dvije dramske skupine, iz Osnovne škole Veli Vrh Pula te iz Područne škole Sveti Petar u Šumi pri Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin. Puljani su se predstavili komedijom "Istarske štorije", a autori scenarija su učenici koji su je i izveli, a komediju "Kamo gre ti svit?" napisale su Mirjana Ferenčić i Alvijana Klarić iz Područne škole Sveti Petar u Šumi. Obje su predstave, prema ocjenama Povjerenstva, ocijenjene vrlo uspješnima.

Cjelokupni su program glazbenim i plesnim točkama upotpunili učenici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, polaznici Dječjega vrtića "Rapčići" te dugogodišnji suradnici iz Zlatara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater