ZAGREB

Animafest predstavio Veliko natjecanje dugometražnog filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Veliko natjecanje dugometražnog filma ovogodišnjeg Animafesta, koji će se održati od 5. do 10. lipnja, sa šest filmova koji su prošli selekciju umjetničkog ravnatelja Daniela Šuljića predstavlja tematski i stilski raznolike uratke.

Jedna od njih je adaptacija šest priča Harukija Murakamija "Slijepa vrba, usnula žena" Pierrea Földesa, francusko-američkog skladatelja, slikara i redatelja mađarskih korijena koji se proslavio glazbom za videoigre (serijal Hitman).

Radnja počinje u Tokyju gdje nakon velikog potresa bankovnog činovnika napušta supruga, prijeti mu otkaz i nestaje mačka.

Kako se napominje u najavi, taj dijaloški bogati film sklon je referencama na visoku i popularnu kulturu, a odvija se polaganim čitalačkim ritmom kišnog nedjeljnog popodneva uz akustičnu pratnju smooth jazza. 

Svoj drugi dugometražni rad "Moja romansa s brakom", djelomično autobiografski, feminističko-satirički mjuzikl o sazrijevanju latvijske umjetnice Zelme kroz dva braka i društvena sustava te više partnerskih odnosa, u Zagrebu predstavlja Signe Baumane. 

"Od Sahalina i Rige, preko Moskve do Toronta pratimo priču o ljubavi i patrijarhatu, vršnjačkom, bračnom i institucionalnom nasilju, spolu i rodu, identitetu i konvencijama, pritiscima i konformizmu, ideologiji i individualizmu", dodaje se.

"Plastično nebo" Tibora Bánóczkog i Sarolte Szabó postapokaliptični je SF, smješten u Budimpeštu 2123., a  opisan kao "impresivno monumentalni, a tako intimni, atmosferični i melankolični film", koji je taj autorski par stvarao sedam godina uz pomoć geologa, meteorologa i botaničara.

Jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora, strip-umjetnik i animator Alberto Vázquez, stari znanac Animafesta ove se godine predstavlja "Ratovima jednoroga", antiratnim crnohumornim filmom koji istupa ponajviše protiv militarističkog, kulturnog i religijskog fašizma, indoktrinacije i kolektivne mržnje.

Bit će tu i svjetska premijera psihološkog body horora "Amritina gozba" nezavisnog umjetnika Sakua Sakamota čiji je dugometražni debi "Aragne: Grimizni znak" prikazan na Animafestu 2019. 

Kineski film "Nema promjena u našem životu" Jingweia Xua o suzafonistu (vrsta tube) imena Ba koji se s instrumentom "omotanim oko tijela" nakon studija vraća u rodni grad nadahnut je autorovim djetinjstvom u uspavanom provincijskom industrijskom središtu.

Središnje projekcije konkurencije održavat će se u večernjim satima na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini