ZAGREB

SFF: Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sarajevo Film Festival (SFF) na svom će ovogodišnjem, 29. izdanju, kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, redatelju i piscu Marku Cousinsu uručiti Počasno Srce Sarajeva. 

Laureat je već bio u Sarajevu u vrijeme opsade grada, sredinom 1990-ih, kada je s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posjetio kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške u opkoljenom gradu prikazivali filmove. Upravo je to kino bilo kolijevka Sarajevo Film Festivala. 

„Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tijekom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada radio bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih tjedana 1994. godine", rekao je Cousins. 

Očekuje da će povratak u Sarajevo, prvi put nakon 29 godina, u njemu probuditi bujicu emocija i kaže da će Počasno Srce Sarajeva u njegovom domu imati počasno mjesto i podsjećati ga na potrebu da riskira i djeluje u solidarnosti. 

"Još uvijek mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan", zaključio je.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održat će se od 11. do 18. kolovoza.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum