ZAGREB

Festival ZEZ od 3. do 6. svibnja u KSET-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šesto izdanje festivala Zavoda za eksperimentalni zvuk (ZEZ) počinje u srijedu, 3. svibnja, a organizatori najavljuju 11 žanrovski raznolikih nastupa umjetnika zvuka te dvije dnevne radionice u Klubu studenata elektrotehnike (KSET) tijekom četiri dana festivala.

"Tema 6. izdanja festivala i 10. godišnjice platforme ZEZ je raznolikost kojom nastojimo okupiti šire slušateljstvo eksperimentalne glazbe", poručili su iz organizacije.

Festival će otvoriti danska umjetnica Puce Mary čija glazba varira od eksperimentalne elektronike do filmske kompozicije, te će nakon nje nastupiti Kenji Araki, austrijski digitalni umjetnik i producent porijeklom iz Japana. Arakijev debitantski album "Leidenzwang", koji je izašao prošle godine, objedinjuje elemente elektroničke glazbe, popa, industriala i metala.

Duet CZN, koji čine perkusionisti Valentina Magaletti i João Pais Filipe nastupit će u četvrtak. Perkusionistica, kompozitorica i multiinstrumentalistica Valentina Magaletii surađivala je s članovima grupe "Sonic Youth" Thurstonom Mooreom i Kim Gordon, te skladateljem Nicolasom Jaarom i saksofonistom Kamasijem Washingtonom, a João Pais Filipe djeluje na području eksperimentale, jazza i folka.

Isti dan nastupa i domaći improvizacijski projekt "The Anti-Teleological Rock Combo", u kojemu sudjeluju gitaristi Luka Čapeta i Pavle Jovanović, perkusionist Šimun Matišić i multiinstumentalist Leo Beslać. Grupa je premijerno nastupila prošle godine u dvorištu "Rojca" u Puli.

Novomedijska umjetnica i glazbenica Manja Ristić zajedno će s eksperimentalnom umjetnicom Féliciom Atkinson nastupiti u petak, treći dan festivala. Američki elektronički noise duo "Petbrick", koji čine bubnjar grupe "Sepultura" Iggor Cavalera i glazbenik Wayne Adams nastupit će u subotu, kao i slovenski "Bile Eater" te hrvatski noise duo "OSOL". Festival će zatvoriti nastup dvoje DJ-eva, "Extinction" i "Lilacube".

Radionice osviještenog slušanja

Novomedijski umjetnik Tin Dožić održat će iskustvenu radionicu terenskog snimanja i osviještenog slušanja na kojoj će sudionici naučiti osnove snimanja zvučnih krajolika i drugih audio zapisa izvan tradicionalnog studijskog okruženja. Radionica će se sastojati od sesije slušanja i sesije prakse, te će polaznici snimiti terenske snimke uz podršku mentora. Održat će se u četvrtak, 4. svibnja od 15 sati u KSET-u.

Dožić je završio studij psihologije na Hrvatskim studijima i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djeluje kao multimedijalni umjetnik i voditelj radionica zvuka i izrade vlastitih instrumenata za djecu, adolescente, odrasle i starije osobe. Za rad "Pjesme za antropocen" dobio je nagradu "Zlatna Lubenica" na "Media Mediterranea" festivalu u Puli. Bio je jedan od finalista nagrade za suvremenu umjetnost "Radoslav Putar" 2019.

Radionica voditelja Tarika Haskiča održat će se u subotu, 6. svibnja od 14 sati na Savskom nasipu. Program radionice podrazumijeva slušanje zvukova okoliša i prolaznika. Materijal za završni rad činit će prikupljeni zvučni zapisi iz neposredne okoline i jednostavna glazbala izrađena od recikliranih materijala pronađenih u okolini.

Tarik Haskič umjetnik je koji kroz zvuk istražuje terapijske odnose slušanja među bićima. Zanima ga osvještavanje situacije i utjecaj na povezanost osjetila i vlastite percepcije.

Kolektiv ZEZ ove godine slavi 10. rođendan, a njihovi koncerti, rezidencijalni programi, izložbe zvuka i večeri za mlade održavaju se i izvan festivalskog formata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini