ZAGREB

Orguljaški festival Ars Organi Sisciae od 7. do 14. svibnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae održat će se od 7. do 14. svibnja u Sisku, Glini, Voloderu i Hrvatskoj Kostajnici, jedinim preostalim lokacijama Sisačke biskupije na kojima su orgulje uporabljive, a na programu je šest koncerata.

Kako najavljuju iz udruge Ars Organi Sisciae, ovogodišnji će festival programski i kvalitetom premašiti prošla izdanja brojem novih imena domaće orguljaške scene koja će se predstaviti publici.

"Kako se ovaj festival prije potresa održavao na čak devet lokacija - prezentirajući današnju orguljašku baštinu Sisačke biskupije, ali vrijednu kulturnu baštinu koju smo dijelom izgubili u Domovinskom ratu i zahvaljujući zubu vremena, a dijelom zanemarili i prepustili propadanju – ovogodišnji Ars Organi Sisciae mali je festival o velikoj kulturnoj baštini", ističu iz udruge.

Festival se otvara u nedjelju, 7. svibnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku, gdje će prvi put na festivalu zasvirati mlada orguljašica Katarina Mandić s izvedbom "Koncert za orgulje, gudače i timpane u g-molu, FP 93"  francuskog skladatelja Francisa Poulenca. 

Ovogodišnji međunarodni gost festivala je slovenski orguljaš čembalist, dirigent i orguljaš, profesor i predstojnik odjela za Staru glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani Egon Mihajlović, koji će također nastupiti u Bazilici sv. Kvirina u ponedjeljak, 8. svibnja.

Na programu festivala je i koncert u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici, 9, svibnja, na kojemu će nastupiti sopranistica Josipa Lončar, uz Daria Teskeru i Krešimira Fabijanića na trubljama, pod umjetničkim ravnateljstvom orguljaša Alena Kopunovića Legetina. 

U četvrtak 11. svibnja, u novoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini orguljaš Milan Hibšer, profesor orgulja, improvizacije i organografije na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvodit će djela od baroka do suvremene hrvatske glazbe.

Na najstarijem povijesnom instrumentu u Sisačkoj biskupiji, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu, 12. svibnja zasvirat će orguljaš Pavao Mašić uz violinisticu Lauru Vadjon, a za kraj festivala, u nedjelju 15. svibnja, iz Ars Organi Sisciae najavljuju povratak u Glinu na koncert dvije mlade orguljašice Josipe Leko i Jasmine Belošević.

Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae održava se 17. put, uz podršku i pomoć Ministarstva kulture i medija RH te Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije, gradova Hrvatske Kostajnice i Gline.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter