ZAGREB

HAVC: Šezdeset filmova u programu Mjesec našeg filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


HAVC nastavlja svoju slavljeničku godinu programom Mjesec našeg filma, u okviru kojega će tijekom svibnja u 56 hrvatskih gradova i 72 kina prikazati 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina.

Kao dio projekta "H15 – 15 godina u našem filmu", kojim se cijelu godinu obilježava 15 godina djelovanja HAVC-a, u svibnju će prirediti više od 480 projekcija s nekim od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli, mijenjali se. 

Iz HAVC-a ističu da tim pogledom unatrag nastoje podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih, te motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti, a bit će to i jedinstvena prilika da se domaće filmove (neke i prvi put) pogleda na kino platnima.

"Izuzetno smo zadovoljni odazivom i uključenjem kina u projekt Mjesec našeg filma, kako u sklopu Kino mreže i nezavisnih kina tako i multipleksa. Njihov interes i želja da zajedno radimo na promociji domaćeg filma kroz ovaj projekt snažan je motiv i poticaj za daljnje inzistiranje na otkrivanju kanala i mogućnosti dolaska filmova do onih zbog kojih se oni i rade - publike ", rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Program uključuje filmove svih rodova, žanrova i trajanja: četiri dječja igrana filma, devet animiranih, četiri eksperimentalna, 16 dokumentaraca, šest kratkometražnih igranih filmova i 21 dugometražni igrani film. 

Prikazat će se, među ostalim, "Koko i duhovi" Daniela Kušana, "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića, animirani "Biciklisti" Veljka Popovića i "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, a eksperimentalni film predstavljen je filmovima Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Dalibora Barića i drugih.

Dokumentarni film predstavljaju, među ostalima, "Buffet Željezara" Gorana Devića, "Dum spiro spero" Pere Kvesića, "Jedna od nas" Đure Gavrana,  "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević,  "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka, a kratki metar filmovi Sonje Tarokić (Tlo pod nogama), Antonete Alamat Kusijanović (U plavetnilo),  Miroslava Sikavice (Zvir) i Zvonimira Jurića (Žuti mjesec). 

Od 20-ak igranih filmova tu su "Comic Sans" Nevija Marasovića, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "General" Antuna Vrdoljaka,  "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta, "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, "Svećenikova djeca" Vinka Brešana, "Ti mene nosiš" Ivone Juke, "Zvizdan" Dalibora Matanića.

Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter