ZAGREB

Subversive Festival: "Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šesnaesti Subversive Festival održat će se od 14. do 29. svibnja u Zagrebu, uz bogati filmski i diskurzivni program, diskusije, panele, predavanja, gostovanja intelektualaca, filmaša i aktivista, na ovogodišnju temu "Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće".

Prije početka Festivala, 12. svibnja, u zagrebačkom MSU-u Chantal Mouffe predstavit će svoju novu knjigu "Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata", a u razgovoru će joj se pridružiti zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec.

Subversive Film Festival od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU Zagreb donosi 40-ak filmova, autora koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika,, a oni u konkurenciji natječu se za nagrade Wild Dreamer.

Glavni program prikazuje nove filmove autora kao što su Aleksander Sokurov (Bajka), Cristian Mungiu (Magnetna rezonanca), Hong Sang-soo (Walk Up), Lav Diaz (Kada valovi nestanu), a u dokumentarnoj konkurenciji ističe se dobitnik Zlatnog medvjeda, "Na Adamantu" Nicolasa Philiberta.

Popratni filmski program donosi retrospektivu "Sve što ste htjeli znati o crnačkom filmu (ali vas je bilo strah pitati)" u selekciji kustosa Grega de Cuira, kojoj je cilj "ispraviti povijesnu nepravdu i pozicionirati crnački film unutar službenih kanona filmske povijesti koja je i dalje dominantno i nepokolebljivo bjelačke puti."

Ovogodišnji Hommage posvećen je nagrađivanom britanskom avangardnom filmašu Johnu Smithu koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata. 

Postavit će se i dvije izložbe - u Kinematografiji otpora u MSU Black Boxu od 15. svibnja do 25. lipnja predstavlja se multimedijalni projekt "Crvene šume" slovenske umjetnice Nike Autor, a u galeriji Forum od 5. svibnja do 5. lipnja predstavlja se grafička novela Danijela Žeželja "Umjetnik u gladovanju", temeljena na motivima Kafkinih djela.

Subversive Forum od 22. do 29. svibnja

Subversive Forum promišljat će sadašnjost iz perspektive njezinih potencijala za promjene, a ugledni gost pozvat će publiku na zajedničku refleksiju i rad na progresivnoj rekonfiguraciji sadašnjosti", napominje se u najavi.

Bavit će se i ostavštinom Frankfurtske škole, "kritičke teorije" unutar koje je pojam utopije bio kontinuirano prisutan, a panel raspravom odat će se počast Gáspáru Miklósu Tamásu, mađarskom filozofu i marksistu.

Gosti foruma su Werner Bonefeld, Stathis Kouvelakis, Ray Brassier, Christoph Henning, Boyan Manchev, Tijana Okić , Sami Khatib, Rastko Močnik, Esther Leslie i Frieder-Otto Wolf, a svoje recentne knjige predstavit će Josef Vogl,  Søren Mau, Peer Illner, Gerald Raunig, Stephen Zepke.

Treći antikapitalistički seminar, u okviru Škole suvremene humanistike, u organizaciji Subversive Festivala i portala Slobodni Filozofski održat će se od 15. do 20. svibnja. Prijave su otvorene do 10. svibnja na e-mail slobodnifilozofski@gmail.com. Događanja u sklopu Subversive Foruma i Antikapitalističkog seminara održat će se u prostoru SKD Prosvjete.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom