ZAGREB

Subversive film festival otvoren u Zagrebu filmom pobjednika "Berlinalea"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmom “Na Adamantu: Nitko nije savršen” redatelja Nicolasa Philiberta otvoren je u nedjelju u Zagrebu 16. filmski festival Subversive.

Film francuskog dokumentarista pobjednik je ovogodišjeg "Berlinalea", a na otvorenju festivala u kinu Tuškanac premijerno je prikazan u Hrvatskoj.

Natjecateljski i popratni program donosi pedeset filmskih naslova koji će se od 14. do 21. svibnja prikazivati u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb SFF. 

Subversive će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, rekli su organizatori.

Filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji.

Glavni program čine najnoviji filmovi poznatih redatelja kao što su Aleksander Sokurov ("Bajka"), Cristian Mungiu ("R.M.N. Stanje nacije"), Hong Sang-soo ("Trokatnica") i Lav Diaz ("Nakon plime"). U dokumentaroj konkurenciji ističe se Philibertov film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" koji ukazuje na krhkost mentalnog zdravlja i važnost pažnje koju posvećujemo jedni drugima.

"U mnogim ovogodišnjim naslovima redatelji otkrivaju utopijske scenarije u naizgled distopijskim situacijama", kazala je na otvorenju direktorica festivala Dina Pokrajac.

Koordinator i producent festivala Nikola Devčić Mišo je rekao da je odustajanje od potrage za distopijom kobno za društvo.

"U društvu katarstrofe ništa nije moguće, ali je i sve moguće. Bez težnje za novim i voljom za utopijom i potrebe da se iz "ja" dosegne mi, čovjek prestaje biti čovjek. Nema ljudskih prava bez životinjskih prava, nema feminizma bez ekologije", izjavio je.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je važnost subverzivnog razmišljanja. "Kontradiktorno dolazim ovamo, moram iz pozicije vlasti reći nešto o subverziji, ali to se čini kao oksimoron samo na prvu. Manifestacije poput vaše politički su korektiv", rekao je Korlaet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom