ZAGREB

Stari srpski TV filmovi na velikom platnu kina  Tuškanac   

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kino Tuškanac kroz program "Ponovo radi bioskop - TV film u kinu", koji će se održati od 29. ožujka do 2. travnja, predstavlja 18 filmova snimljenih od kraja 1960-ih do početka 1990-ih u produkciji RTV Beograd.

Bogatstvo i kvaliteta tadašnje igrane produkcije radiotelevizijskih kuća, među kojima su najjače bile RTV Beograd i RTV Zagreb, danas djeluju gotovo nestvarno, ističe se u najavi. 

"Ovaj zanimljiv izbor naslova je stoga samo jedan od brojnih mogućih, što dovoljno govori o nekim mnogo boljim televizijskim vremenima na ovim prostorima", dodaje se.

Riječ je o filmovima Dramskog programa, koji je po uzoru na BBC dugo uređivao književnik i dramaturg Filip David, što je privuklo i redatelje iz Zagreba, poput Branka Ivande i Lordana Zafranovića.

Prikazat će se tri TV filma Soje Jovanović (Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo, Daleko je Australija i Povratak lopova),  te tri Đorđa Kadijevića (horori Leptirica i Štićenik te drama Čovjek koji je napao vuka).

Bit će tu i filmovi Zdravka Šotre (Vučari Gornje i Donje Polače, Gospođa ministarka) i Slobodana Šijana (Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem) te televizijska drama "Svečana obaveza" Božidara Nikolića.

Lordan Zafranović je filmom "Ubistvo u noćnom vozu" ostvario svoju prvu suradnju s Mirkom Kovačem, a Branko Ivanda se u "Drvenom sanduku Tomasa Vulfa", prema scenariju Danila Kiša, bavio temom holokausta.

Neke od tema kojima se filmovi bave aktualne su i danas - "Kante ili kese" Dragoslava Lazića prate buran sastanak stanara o odlaganju otpada, "Krojači džinsa" Srboljuba Božinovića emigrantske radnike, dok je glavni lik "Narodnog poslanika" Slavenka Saletovića pojedinac iz provincije željan političke moći.

U programu su i "Ratnički talenat" Vladimira Andrića, "Zvezdana prašina" Jovana Konjovića, "Ožalošćena porodica" Milana Karadžića.

Program, realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i srpskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, otvara horor "Leptirica" (1973) Đorđa Kadijevića. Ulaz na projekcije besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of