CRES

Obilježavanje 30. godišnjice prvotiska drame "Muka" Franića Vodarića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Cresu u petak počinje obilježavanje tridesete godišnjice prvotiska srednjovjekovne pasionske drame "Muka" Franića Vodarića Crisanina, doznaje se od organizatora manifestacije.

Program obilježavanja traje do 26. ožujka, a počinje u petak otvorenjem izložbe na Šetalištu 20. travnja. Autorica izložbe i organizatorica manifestacije je vjeroučiteljica Iva Maričić.

Jedan je od ciljeva upoznati Cresane i mnogobrojne turiste s ljepotom i važnošću kulturno-povijesne baštine Cresa približavajući publici tekstove Franića Vodarića i prikazujući fotografije s predstave "Muka" Franića Vodarića u Cresu 1994. godine. Autor fotografija je creski kronolog Đanino Sučić, a izložba će se nakon uskrsnog razdoblja trajno postaviti u klaustru samostana svetog Frane u Cresu.

Program se nastavlja znanstvenim skupom u creskoj Palači Moise subotu pod nazivom "'Muka' Franića Vodarića Crisanina – rukopis, knjiga, predstava, baština". Na skupu će izlagati izvanredni profesor Franjo Velčić s temom "'Muka' Franića Vodarića Crisanina – sastavnica hrvatske pasionske baštine", profesori Filozofskog Fakulteta u Rijeci s Odjela za kroatistiku Saša Potočnjak i Ivan Lupić predstavit će izvorni rukopis "Muka" i njegov digitalni otisak pod nazivom E-muka, te održati izlaganje "Rukopisni zbornik Franića Vodarića". Urednik prvotiska "Muke" Bernard Balon govoriti će o otkrivaču rukopisa, akademiku Branku Fučiću, kao i o svom radu na uređivanju knjige.

Kustosica Lošinjskog muzeja Marijana Dlačić govorit će na temu "Bratovština Presvetog Sakramenta i bratovština Dobre Smrti (za Duše u Čistilištu) na cresko-lošinjskom otočju".

U subotu će se prikazati televizijska adaptacije drame "Muka", koju je 1994. godine snimila MBA produkcija za Hrvatsku televiziju. O radu na ovoj televizijskoj prilagodbi drame govorit će redatelj Radovan Marčić i glavni glumac Vedran Mlikota.

Manifestacija završava u nedjelju, 26. ožujka koncertom Parnassia Militia u sklopu 32. svečanosti Pasionske baštine u Župnoj crkvi Svete Marije Velike u Cresu. Nastupa ansambl Projekt Lazarus koji istražuje, revitalizira, promovira i prezentira nedovoljno poznate skladbe hrvatskih skladatelja, a za ovu prigodu je odabrao pjesme skladatelja Vinka Jelića iz notnog zapisa Parnassia militia, objavljenog 1622. godine.

Rukopis drame Franića Vodarića pronašao je na Cresu 1949. godine Branko Fučić. Rukopis se danas čuva u Biskupijskom arhivu u Krku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum