VELIKI USPJEH

Kazališna škola Damira Zlatara Freya koja djeluje u Umagu sve je poznatija i izvan granica Hrvatske

Edukativni i umjetnički dosezi Dramskog studija Umag(o), kojeg vodi umjetnik autentičnog rukopisa Damir Zlatar Frey, ovih su dana dobili i jedno inozemno priznanje. Iz Slovenije je stigao poziv za sudjelovanje Dramskog studija Umag(o) na PFF Mladi u Kopru, međunarodnom festivalu koji je namijenjen kazališnim akademijama te se fokusira na predstave kazališnih akademija iz cijele Europe

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Damir Zlatar Frey i glumici Dramskog studija Umag. Caterina Vižintin (Damiru s  desne) Luana Kličić i Sven Begić

Damir Zlatar Frey i glumici Dramskog studija Umag. Caterina Vižintin (Damiru s desne) Luana Kličić i Sven Begić


Umag već 25 godina ima važno mjesto na kulturnoj i kazališnoj karti Hrvatske i susjednih zemalja zahvaljujući Zlatnom lavu - Međunarodnom festivalu komornog teatra koji se od 1999. događa pod umjetničkim vodstvom njegova utemeljitelja Damira Zlatara Freya, redatelja, koreografa, pisca, umjetnika osebujnog rukopisa čije su kreativno ishodište Umag i Babići Gornji.

Brojni kazališni umjetnici i njihove predstave iz zemalja središnje i južne Europe predstavljaju se početkom ljeta umaškoj publici na zlatnolavskoj umaškoj pozornici. I tako već četvrt stoljeća. A, da festival nije samo ljetni bljesak već su njegovi tragovi čvrsto utkani u život grada i njegovih stanovnika svjedoče i novi programi koje danas Umag ima. Jedan od takvih projekata koji je obogatio kulturni život grada ali postao i važna umjetnička osebujnost zajednice je Dramski studio Umag(o) kojeg već tri godine vodi Damir Zlatar Frey. Edukativni i umjetnički dosezi Dramskog studija Umag(o), njegovog voditelja i polaznika, ovih su dana dobili i jedno inozemno priznanje. Iz Slovenije je stigao poziv za sudjelovanje Dramskog studija Umag(o) na PFF Mladi u Kopru, međunarodnom festivalu koji je namijenjen kazališnim akademijama te se fokusira na predstave kazališnih akademija iz cijele Europe. Tako će se ovog ljeta polaznici Dramskog studija Umag (o) naći uz bok studentima kazališnih akademija iz Londona, Ljubljane, Zagreba, Beograda i Banja Luke. Sve to zaista je veliki uspjeh i priznanje za predan rad i trud mladih umaških kazališnih umjetnika i njihovog maestra Freya.

Na koparskom festivalu PFF Mladi, čiji je umjetnički direktor Ivan Loboda, susreću se studenti razmjenjujući svoja kazališna iskustva. Uz radionice, masterclassove, razgovore, sudionici festivala predstavljaju i svoje kazališne produkcije. Svake večeri predstavlja se jedna akademija, sudionica festivala, a od prošle godine najboljoj predstavi se dodjeljuje i nagrada publike. PFF Mladi, kojeg pohodi više od dvije tisuće posjetitelja, se održava tijekom srpnja u suradnji sa Studentskom organizacijom Sveučilišta na Primorskem, Primorskim poletnim festivalom, Općinom Koper i Kazalištem Koper. Ovogodišnji PPF Mladi 2023 održat će se od 10. do 16. srpnja u Kopru i tijekom šest festivalskih dana ugostit će akademije iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Banja Luke, Londona te Dramski studio Umag(o).

O tome je li ga ovaj poziv iznenadio i što to za njega znači, Damir Zlatar Frey kaže: "Bavljenje kazalištem za mene je oduvijek bio jedan ozbiljan posao i ovo je dokaz da sam bio u pravu. "Zlatni lav" koji ove godine slavi 25 godina postojanja prvi put će imati svoju vlastitu produkciju. Polaznici Dramskog studija Umag(o) uprizorit će predstavu "Svinje" prema tekstu Tomislava Zajeca. Iz našeg je festivala rođen novi projekt što je i jedna od misija "Zlatnog lav"a, čiji je pečat čvrsto utkan u život grada Umaga."

Frey naglašava da je za cijelu ovu uspješnu priču vezanu uz Dramski studio Umag(o) važno napomenuti da je u trenutku kada je odlučio otići u mirovinu, dobio više poziva, između ostalog iz Slovenije i Italije, za nastavak rada i osnivanje kazališne škole u kojoj će promicati i podučavati studente svojoj kazališnoj poetici koju je stvarao kroz svoj dugogodišnji teatarski rad diljem Europe, a utemeljio ju je u ljubljanskoj Koreodrami, kazalištu koje je vodio od 1986. godine. Tu je, uz ostalo Frey utemeljio tzv. "novu poetiku slovenskog kazališta", koja je ostavila dubok trag u širem kulturnom prostoru.

- No istodobno je iz Grada Umaga, stigla ponuda koju sam s radošću i ponosom prihvatio i prije tri godine Dramski studio Umag(o) je počeo s radom. Zaista je puno umaških kulturnih i društvenih djelatnika pridonijelo da imamo izgrađenu konstrukciju Dramskog studija Umag(o) s konceptom i programom koji se razvija i raste i koji zadivljuje i brojne domaće dramske umjetnike i pedagoge iz Hrvatske i regije. Nagovaraju nas da napravimo ljetnu školu u koju bi u Umag dolazili studenti drugih akademija, kaže Frey i objašnjava da je njegova koreodrama specifičnost njegove kazališne škole.

- U Dramskom studiju Umag(o) radim prema tehnikama koje su proizašle iz mog 50-godišnjeg rada tijekom kojeg sam dobio i brojne nagrade za pronicljivost i nova rješenja unutar kazališta. To je jako ozbiljan rad i u Dramskom studiju Umag(o) imam iznimno   talentirane i zanimljive mlade ljude, objašnjava Frey.

Prije tri godine u Studio je upisano deset članova, a trenutno broji pet stalnih članova budući da se tijekom trogodišnjeg rada dogodila i selekcija. Svojevrsna je to "audicija koja traje".

- Naš je repertoar od samih početaka usmjeren na suvremene dramske pisce i istraživanje specifičnih kazališnih poetika. Upravo pripremamo "Svinje" Tomislava Zajeca, a s tom će se predstavom Dramski studio Umag(o) predstaviti u Kopru. Predstava će također biti izvedena na otvaranju ovogodišnjeg "Zlatnog lava" u Umagu. Planiramo i reprize u Umagu i drugim mjestima u Istri, te gostovanja u Sloveniji, kaže Frey. Ističe i da će kada završe sve ispite ovog njegovog četverogodišnjeg kazališnog programa, polaznici Dramskog studija Umag(o) moći podučavati druge.

Naglašava da ga je zaista obradovao odnos i briga Grada Umaga za Dramski studio.

- Grad Umag nam intenzivno traži prostor za razvoj našeg Dječjeg dramskog studija, a tu je i ideja za formiranje Male scene. Tijekom 25 godina održavanja "Zlatnog lava" danas u Umagu žive djeca koja su odrasla uz naš kazališni festival. Veseli me ozbiljna namjera Grada Umaga da tu djelatnost valorizira kao nešto zaista autentično izraslo na ovom tlu, kaže Frey.

Posebno je pozitivno iznenađen angažmanom mladih ljudi koji rade u Dramskom studiju. "Vrlo su zreli, odgovorni, predani i vrlo uspješni svom radu. Potvrđuju to i moji kolege koji vode seminare za scenski pokret, masku, lutke, ali i brojne audicije koje polaznici Dramskog studija s uspjehom prolaze i u Hrvatskoj ali i u inozemstvu. Kad završe četverogodišnji program, i oni će biti voditelji koji će raditi s djecom i novim generacijama umaških polaznika Dramskog studija Umag(o), ističe s ponosom Frey. Kao jedan od projekta koji je proizašao ali i obogatio Umag tijekom dosadašnjeg trogodišnjeg rada njegovih studenata iz Dramskog studija, uz realizirane predstave i programe, ističe i Ezopove basne koje su snimili za Radio Eurostar Umag, a koje se emitiraju u večernjim terminima pod motom Laku noć Umag.

Sve skupa, više je nego dovoljno razloga za zaključak da Dramski studio Umag (o) u sebi zrcali umjetničku i životnu misiju Damira Zlatara Freya, programski i kreativni koncept Zlatnog lava ali i njegove publike i Grada Umaga. Umjetnička je to sinergija koja, između ostalog pametno i promišljeno kreira kulturni koncept grada i razvoj publike, i to ne samo deklarativno, već i stvarno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater