ZAGREB

Izložba "Božanstvena komedija" finskih umjetnika u Galeriji Događanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Suvremeni finski umjetnici Petri Hytönen i Marika Kaarna predstavljaju svoje radove na izložbi "Božanstvena komedija", koja se otvara u petak, 24. ožujka u Galeriji Događanja.

"Finski duo osebujnog likovnog izričaja zagrebačkoj publici predstavit će razvoj ljudske civilizacije, povijesne tekovine te elemente svakodnevnog života kroz metafizičku i nadrealnu prizmu, izlažući posjetitelje Božanstvenoj komediji 21. stoljeća", najavljeno je iz te zagrebačke galerije.

Kako se ističe, sanjivi i djetinje zaigrani radovi Marike Kaarne evociraju dugu tradiciju figurativnog slikarstva, bajki, ali i kulturološku ostavštinu nadrealizma, a njezini akrili živih boja, uz mnoštvo pop referenci u začudnim pejzažima, često nude i meta društveni komentar. 

Petri Hytönen miješa akvarel, sprej, crtež i fotografiju s humorom, psihodelijom, prirodom, detaljima iz svakodnevnog života i povijesno-umjetničkim referencama. Za rad “Na zemlji, kao na nebu i negdje između” izradio je trodimenzionalne, pokretne modularne slike u akvarelu kojima u prvi plan stavlja ljudska bića i moralna pitanja s kojima se neprestano suočavaju. 

Marika Kaarna (1966.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju, rad joj je zastupljen u zbirkama Helsinki Art Museum, Paulo Foundation, Haaga-Helia te je jedna od osnivačica umjetničke grupe Gallery Rankka.

Petri Hytönen (1963.) diplomirao je na istoj akademiji, gdje je kasnije predavao slikarstvo Osnivač je umjetničke skupine JoyMen i Gallery Rankka, a radovi mu se nalaze u brojnim zbirkama uključujući EMMA, Göteborg Museum of Art, Helsinki Art Museum. Jedan je od kustosa i organizatora Porvoo trijenala za 2024. godinu.

Dvojac je izlagao diljem svijeta, a njihova zagrebačka izložba će biti otvorena do 6. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater