ZAGREB

Dokukino KIC pokrenulo projekt za studente

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dokukino KIC u suradnji s Klubom Studenata FPZG i Radio Studentom pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter", koji će se održavati jednom mjesečno za studente.

Na prvom izdanju programa, 22. ožujka, prikazat će se nagrađivani dokumentarac "O jednoj mladosti" uz razgovor s redateljem Ivanom Ramljakom, odnedavno selektorom Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Ramljak će govoriti o svojoj karijeri, odrastanju krajem 1990-ih, stvaranju zagrebačke underground scene i počecima Radio Studenta.

Njegov je film "O jednoj mladosti", koji je pobijedio u balkanskom programu Dokufesta i trijumfirao na Danima hrvatskog filma, govori o redateljevom prerano preminulom najboljem prijatelju Marku Čakloviću.

Trinaest godina nakon te iznenadne smrti Ramljak pokušava rekonstruirati njegov život i njihov odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je taj talentirani fotograf tada snimao. 

Pritom prolazi kroz bitna poglavlja zagrebačke underground kulture, donoseći fascinantnu priču o životu mladih u to neobično vrijeme kad se "usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode", ističe se u najavi Restarta.

Jedna od tih oaza slobode je i Radio Student koji je grupica studenata suprotno od izvornih planova osnivača u 'tihom prevratu' pretvorila u alternativnu radijsku stanicu "koja nije za svakoga" a i danas je vode studenti, dodaje se.

Kako je prošle godine krenula obnova zgrade FPZG, Klub Studenata FPZG i Radio Student ostali su bez prostora za izvannastavne aktivnosti i studija na 5. katu Lepušićeve, pa im se kroz ovaj program želi dati prostor za kreativno djelovanje i angažirani rad.

Studenti će samostalno birati filmove, pozvati gosta, te osmisliti i organizirati događanje, a kroz niz susreta s filmskim umjetnicima omogućiti im jedinstven uvid u kreativni proces i potaknuti da se i sami kreativno izraze kroz radionicu za stvaranje kratkih tematskih videa Lokalne filmske priče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum