ZAGREB

Izložba "Vijesti" Renate Poljak u Galeriji Josip Račić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) otvara 9. ožujka u Galeriji Josip Račić izložbu "Vijesti" multimedijalne umjetnice i redateljice Renate Poljak, koja donosi izbor radova na papiru i video iz istoimenog ciklusa nastalog u razdoblju pandemije do početka rata u Ukrajini.

Autorica se socijalno-političkom tematikom bavi više od dva desetljeća, a i u ovim recentnim monokromnim crtežima ugljenom progovara o aktualnoj situaciji - novinskim fotografijama koje je prisvojila i reinterpretirala u mediju crteža umjesto izvorne vijesti, pridodaje tekst u kojem opisuje vlastiti doživljaj onoga što vidi i čita.

Po riječima ravnatelja NMMU Branka Franceschija, u čijoj je kustoskoj koncepciji izložba nastala, transfer novinske fotografije u likovno tradicionalni umjetnički medij, pridaje poslovično sekundarnom statusu vizualne opreme novinskog članka auru umjetničkog čina i, implicitno, vječnosti.

"Aura obuhvaća i pridruženi tekst napisan ispovjednim, dnevničkim ugođajem i stilom, koji nas izravno uvodi u emotivno stanje i razmišljanja umjetnice", ustvrdio je.

Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu, gdje je 1997. diplomirala i stekla zvanje profesorice likovne kulture. Poslijediplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts 1999. u Nantesu u Francuskoj, a na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti završava diplomski studij kiparstva 2020.

Radovi te u inozemstvu priznate hrvatske umjetnice dosad su predstavljeni u nekim od najprestižnijih svjetskih umjetničkih institucija poput Centra Georges Pompidou i Palais de Tokyo u Parizu, Fundació Joan Miró u Barceloni, Kunsthaus u Grazu, Muzeju Danubiana u Bratislavi, Metropolitan Art Centru (MAC) u Belfastu, centrima Occurence i Optica u Montrealu u Kanadi.

Sudjelovala je i na Bijenalu suvremene umjetnosti u Rennesu u Francuskoj i Ostrale bijenalu u Dresdenu te filmskim festivalima, Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu i berlinskom Black Boxu na kojem je 2006. osvojila Zlatnu crnu kutiju - nagradu za najbolji kratki film.

Među ostalim, njezinu samostalnu izložbu u Galeriji "Stephan Stoyanov" njujorški tjednik "The Village Voice" uvrstio je u tri ponajbolje izložbe koje se u New Yorku moglo pogledati u siječnju 2013., dok je zapažena retrospektiva njezinih radova u studenom 2014. otvorena simultano u umjetničkim centrima "Optica" i "Occurrence" u Montrealu u Kanadi.

Njezina zagrebačka izložba "Vijesti" bit će otvorena do 2. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum