ZAGREB

Izložbena srijeda u Meštrovićevu paviljonu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Meštrovićevu paviljonu u srijedu navečer otvaraju se dvije izložbe - izložba Dalibora Martinisa "Nemam vremena" u Galeriji Bačva i izložba poljskih grafičara Krzysztofa Rukasza i Krzysztofa Szymanowicza u Galeriji Prsten, najavio je HDLU.

Izložba Dalibora Martinisa posebno je osmišljena za prostor Galerije Bačva, a riječ je o video instalaciji naglašeno ambijentalnih karakteristika, ističe se u najavi izložbe.

Svima koji su pobliže upoznati s umjetnikovim stvaralaštvom naslov izložbe "Nemam vremena" nipošto nije iznenađujući, napisao je u popratnom tekstu Vanja Babić. Riječ je o autoru, dodaje, u čijoj umjetničkoj strategiji vremenski čimbenik ima itekako važnu – neki će reći i ključnu – ulogu, i to još od njegovih formativnih godina prije otprilike pola stoljeća pa sve do današnjih dana.

"Za Martinisa vrijeme, zapravo, predstavlja fizičku dimenziju, kojoj će  nerijetko pridavati i formalno-sadržajne konotacije. Krajnje pojednostavljeno rečeno, njegov odnos naspram vremena predstavlja svojevrstan multimedijalno, štoviše transmedijalno, uvjetovan ekvivalent načinu kako klasični slikari i kipari pristupaju boji odnosno volumenu, a također i eventualnim motivima ili sižeima", ističe Babić.

Svojim se nazivom, zaključuje Babić, "Martinisova najnovija video instalacija 'Nemam vremena' ne referira tek na svakodnevnu i otresitu frazu, već otvara brojna znanstveno-filozofska pitanja iz kojih generira i velik dio njegova začudna opusa".

Dalibor Martinis rođen je u Zagrebu 1947. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1969., od 1973. djeluje kao videoautor, a njegovi radovi nalaze se, među ostalim, u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, The Museum of Modern Art u New Yorku, Stedelijk Museumu u Amsterdamu i ZKM-u u Karlsruheu.

Poljski grafičari Krzysztof Rukasz i Krzysztof Szymanowicz na izložbi "(Par)alaksa" u Galeriji Prsten predstavit će se grafičkim serijama raznih formata, od 10 x 10 cm do grafičkih listova većih formata 70 x 180 cm, predominantno u tehnici litografije.

"Poljska grafička umjetnička scena poznata je u cijelom svijetu ponajprije zbog tradicije, majstorstva i gotovo japanske preciznosti i posvećenosti tehnici i promišljanju o istoj. Ta, gotovo mantrička opsjednutost grafičkom tradicijom u radovima Krzystofa Szymanowicza i Krzysztofa Rukasza dobiva dodatnu dimenziju u suvremenom pristupu promišljanju i razradi teme memorije s dva potpuno različita gledišta", ističe se u najavi izložbe.

"U naš prostor vizualnog očekivanja dolaze nam grafike dvojice poljskih grafičara, dvojice Krzysztofa – Szymanowicza i Rukasza. Obojica će tvrditi kako njihovi radovi imaju malo toga zajedničkog, osim što dolaze iz Poljske, rade na istoj instituciji, Institutu za likovne umjetnosti na Sveučilištu Maria Curie-Sklodowska u Lublinu i što se naravno obojica bave grafičkim tehnikama", napisao je u predgovoru izložbe Tomislav Pletenac dodajući da pri tome Rukasz radi prvenstveno u tehnici litografije, a Szymanowicz linoreza.

Krzysztof Szymanowicz rođen je u Lublinu 1960. godine gdje je i studirao, a doktorirao je na Sveučilištu u Varšavi. Iza njega je iznimna karijera s nizom međunarodnih nagrada.

Krzysztof Rukasz rođen je 1968., također u Lublinu, doktorirao je na Sveučilištu Marie Curie-Sklodowska. Bavi se inovativnim načinima kombinacija tehnike, pa će tako recimo kombinirati litografiju i airbrush, a svoje će tehnike promovirati kao gostujući predavač na različitim europskim sveučilištima, ističe Pletenac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter