ZAGREB

 Izložba Zlatana Vehabovića "Atlas manjeg svijeta" u četvratak, 9. veljače

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba slikarskih kolaža inspiriranih predmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt "Atlas manjeg svijeta" hrvatskoga slikara Zlatana Vehabovića, bit će otvorena u četvrtak, 9. veljače u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

O izložbi su govorili ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) Branko Franceschi, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Miroslav Gašparović, povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban i slikar Zlatan Vehabović.

Franceschi je istaknuo kako je izložba zasnovana na konceptu Miroslava Gašparovića jer je Zlatan Vehabović proveo određeno istraživanje u Muzeju za umjetnost i obrt, a svi motivi na izloženim djelima zasnovani su na materijalu iz MUO. Vehabović je, napomenuo je Franceschi, taj materijal u slikama komprimirao koristeći metodologiju kolažiranja.

Po Gašparovićevim riječima Vehabović se postavio u ulogu virtualnog promatrača i šetača kroz digitalni muzej kojim je kroz labirinte zapisa i snimki tjednima i mjesecima šetao. U MUO-u nailazi na fotografije mnogih umjetnika koji su ostavili dubokog traga na njega, napomenuo je i dodao kako u pravom, analognom posjetu muzeju prepoznaje svoje predmete koji ga privlače, s njime komuniciraju, susreće neke njemu drage i važne osobe s kojima nastavlja ili započinje nove razgovore koji ga vode do novih osobnih konstrukta - slika - izložbi.

Naglasio je kako ciklus "Atlas manjeg svijeta" bitno mijenja poziciju iz koje se treba danas sagledavati Vehabovićevo slikarstvo. Već na prvi pogled uočava se da u novom ciklusu Vehabović odstupa od nekih do sad temeljnih postulata svojeg slikarstva, rekao je dodavši kako priroda koja je do sad bila vrlo važan čimbenik u njegovom slikarstvu prestaje biti noseći element, praktički je dokida kao prostor slike. 

Ocijenio je kako se iz prirodnog okoliša povlači u apstraktni, kreirani, introvertiran prostor - svojevrsnu Platonovu pećinu, napućenu odbljescima likova, slika i predmeta. 

Sandra Križić Roban istaknula je kako su granice koje omeđuju područja iz kojih nastaju recentne Vehabovićeve slike krhke. Nestalne su i gledatelju nevidljive, rekla je dodavši kako bismo, da bismo ih shvatili, trebali zaviriti u strukturu mapa u njegovom računalu.

Izložba slikarskih kolaža jednog od vodećih suvremenih hrvatskih slikara Zlatana Vehabovića "Atlas manjeg svijeta" / "An Atlas of the Lesser World" bit će otvorena do 12. ožujka 2023.

Zlatan Vehabović rođen je 1982. u Banjoj Luci. U Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu je 2006. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kesera, a 2007. upisao je poslijediplomski doktorski studij slikarstva. Od 2016. godine na ALU radi kao docent na Slikarskom odsjeku. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a sudjelovao je u preko šezdeset skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater