U Gradskoj knjižnici i čitaonici

FOTO / Predstavljen zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljen je zbornik radova s Međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (1843. – 1919.) - (Brijuni – Pula; 11. i 12. listopada 2019.).

Na dan 1. veljače, kada je zbornik predstavljen, Kupelwieser bi navršio 180 godina.

O knjizi su govorili dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i urednici dr. Brigitta Mader i dr. sc. Bruno Dobrić.

Kristina Afrić Rakitovac, jedna od recenzentica, s Fakulteta ekonomije i turizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kazala je da su znanstveni skup, a slijedom toga i zbornik, pokrili šaroliki tematski spektar, da su teme raznovrsne i vrlo kvalitetno obrađene.

- Prisutna je zanimljiva kombinacija ekonomije, povijesti, arhitekture, umjetnosti, a radovi su važni i za proučavanje razvoja turizma. Kupelwieserovo djelovanje i njegova vizija i dan-danas su aktualni, ne samo što se tiče turizma u nacionalnom parkovima, nego i turizma općenito.

Teme su obrađene vrlo zanimljivo, interdisciplinarno, a zastupljeno je 12 radova koji su nastali u autorstvu ili suautorstvu vrsnih pera u svojim strukama. Radove potpisuju autori različitih struka.

Spomenimo da se primjerice Brigita Mader bavi i pitanjem suradnje Kupelwiesera i Kocha i suzbijanja malarije, a iz pera Mire Pavletić mogu se saznati podatci o najvažnijim imenima tadašnje bečke likovne scene koji su tu boravili ili surađivali, a sam zbornik obiluje fotografijama koje prikazuju ta djela, kazala je Afrić Rakitovac navodeći raznovrsnost tema, od Brune Dobrića koji se pozabavio otočkim novinama, Alide Perkov i realiziranih projekata, Nataše Urošević i inovativnih modela, pa sve do književnih tema Mariete i Kristine Djaković i Dirka Lyona o književnicima toga doba do recentnih tema, poput one Laure Mjeda Čuperjani i Petre Horvat o festivalu komorne glazbe Podium koji se godinama održava na Brijunima.

Priloge potpisuju autori raznih struka, od povjesničara poput Davida Orlovića, poznavatelja prometnih prilika kao što je Livio Nefat i mnogih drugih, a zbornik je, kako je naglasila ova recenzentica, dopunjen i prilogom dr. Kocha o iskorjenjivanju malarije.

Brigita Mader, kazala je da je svakako pohvalno što je taj skup održan i što su radovi ugledali svjetlo dana, te da zbornik može biti vrlo zanimljiv za komparativan pristup i za prikazati kako stvoriti nešto u turizmu. Naglasila je da su tu važne i arheološke i umjetničke teme, budući da je njezina znanstvena preokupacija usredotočena na spomenike i kulturnu baštinu, a važna su i saznanja o malariji.

Bruno Dobrić izrekao je riječi zahvale Brigiti Mader što je govorila hrvatski, a zahvale su išle svim autorima priloga, suradnicima, prevoditeljima, prevoditeljima sažetaka, lektorici Samanti Paronić i grafičkom uredniku Slavenu Legoviću.

Kazao je da se predugo prešućivao značaj Kupelwiesera, te da se tek zadnjih tridesetak godina počelo o tome pisati.

Predstavljanje su organizirali Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba.

Knjigu je objavila Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz potporu Grada Pule i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Nazočne su pozdravili ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta, koordinatorica programa u Gradskoj knjižnici i čitaonici Iva Lanča Joldić, voditelj Sveučilišne knjižnice Ivan Kraljević te Theodor Mautner Markhof, prapraunuk Kupelwiesera, zahvalan svima koji su omogućili tiskanje ovoga zbornika te založio je da se prevede i na njemački.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter