RIJEKA

Koncert "Antidiva" Anamarije Knego i njenih gošći

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gala koncertom Anamarije Knego pod nazivom "Antidiva" u srijedu u HNK Ivana pl. Zajca, nastavljena je koncertna sezona te kuće.

Uz Anamariju Knego nastupile su njene posebne gošće, nacionalna prvakinja Opere HNK u Zagrebu Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller, Kammersängerin Opere u Stuttgartu, te solisti Riječkog simfonijskog orkestra, violončelist Petar Kovačić i oboist Antonio Haller. 

Prvakinja riječkoga HNK, sopranistica Anamarija Knego je u proteklih osam godina na matičnoj pozornici i gostovanjima, ostvarila niz uloga raznolikog opernog izričaja, od Händela i Mozarta, preko Verdija i Puccinija, Zajca i Čajkovskog, Gounoda, Masseneta i Bizeta, do de Falle i Brittena. U njenoj dosadašnjoj karijeri su zastupljene opere od baroknih do dvadesetostoljetnih, navodi riječki HNK.

Neke od njenih dosadašnjih uloga u riječkom HNK su Kleopatra u Händelovoj operi „Julije Cezar u Egiptu”, Dona Elvira u Mozartovu „Don Giovanniju“ i Susanna u „Figarovom piru“, Desdemona u Verdijevu „Otellu” , Violetta Vallery u njegovoj „Traviati“ te Alice Ford u „Falstaffu“. 

Za program svog gala koncerta je odabrala isključivo novi repertoar, kojem se namjerava posvetiti u budućim sezonama, a to su arije i dueti soprana i mezzosoprana iz opera "Aida" i "Don Carlo", "Norma" te "Jenůfa". 

Intendant riječkoga HNK i redatelj opera u kojima su nastupale ove tri operne umjetnice Marin Blažević ističe: „Smjelost i sklonost umjetničkom istraživanju prvo je što povezuje Anamariju Knego s dvjema opernim umjetnicama koje je pozvala da s njom dijele pozornicu ovog koncerta začudnog naslova".

"One u svojim ulogama i izvedbama traže priliku za interpretaciju koja poziva na rizik iskoraka, otkrića, otvaranja perspektive opernog pjevanja kao umjetnosti kreacije, a ne reprodukcije“, naglasio je Blažević.

Kako je istaknuo u svom uvodniku za koncertni programski letak, "Antidiva" nije naslov kojim se osporavaju ideja i karakter operne dive, nego naslov kojim se ove operne umjetnice suprotstavljaju njihovoj komercijalizaciji i trivijalizaciji. "Anamarija Knego, Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller predstavljaju uvijek svoju autentičnu osobnost, integritet i autoritet. Posvećene umjetnosti pjevanja i glume. Uporno odane opernom kazalištu", zaključio je Blažević.

 Izvedbom gala koncerta ravnao je Marko Hribernik, a uz Riječki simfonijski orkestar sudjelovao je i Riječki operni zbor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter