ZAGREB

Izložba "Novi prostor slike" Dorotee Braić u Galeriji SC

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Novi prostor slike" Dorotee Braić, autorice koja kroz redukciju i minimalistički izraz istražuje prošireni prostor slike i ističe misaoni tok stvaranja, otvara se u petak, 27. siječnja, u zagrebačkoj Galeriji SC. 

Kako je najavljeno, središnju poziciju izložbenog prostora zauzima oprostoreno platno u formi kubusa čija otvorenost poziva promatrača na ulazak u objekt i sagledavanje njegove nutrine. 

"Značajna je i ritmičnost postignuta nizanjem i relacijama u postavu sliko-objekata koji, obješeni da vise, polegnuti na podu, postavljeni u kut ili izvan galerijskog prostora, prkose klasičnom poimanju i izlaganju oslikanog platna", napomenula je u predgovoru Sara Mikelić.

Po njezinim riječima, autoričini radovi postižu ambijentalni karakter unatoč njihovu naoko iskrivljenu vizualnom dojmu, ponajviše zahvaljujući asketskoj upotrebi prirodnih materijala.

U tom kontekstu podsjeća na njezinu prethodnu samostalnu izložbu u desakraliziranoj crkvi sv. Stjepana u Peroju u kojoj su se radovi, s obzirom na stanje i prethodnu funkciju građevine, stopili u interijeru do mimikrijske razine. 

"S druge strane, u Galeriji Studentskog centra oprostorene slike, posebice pod difuznim danjim svjetlom, dobivaju potpuno zasluženu pažnju, čime se ističe sva njihova surovost i rustikalnost uz neizbježan dojam mirnoće i sklada", ustvrdila je.

Dorotea Braić (1996., Pula) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na Nastavničkom odsjeku, smjer slikarstvo u klasi Ante Rašića. Izlagala je na više skupnih izložbi i dvije samostalne, u desakraliziranoj crkvi Sv. Stjepana u Peroju 2021. te u Galeriji Šikuti u sklopu ciklusa Mladi dolaze. 

Njezina izložba u Galeriji SC bit će otvorena do 4. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum