ZAGREB

Otvorena izložba Borisa Bućana "Kamera za slikanje, crtanje i kiparenje"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Kamera za slikanje, crtanje i kiparenje" Borisa Bućana, istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara i grafičkog dizajnera, otvorena je u utorak u zagrebačkom Francuskom institutu.

Bućan na izložbi predstavlja novi projekt koji isprepliće fotografiju trenutka s crtežom, skulpturom i apstraktnom slikom, a riječ je o printovima iz više ciklusa s poveznicom na Pariz. 

Iz Francuskog instituta podsjetili su kako je prije 10 godina, u srpnju 2013., kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, festival “Croatie, la voici” ugostio Borisa Bućana u Francuskoj, na izložbi njegovih grafičkih radova u Lieu du Design u Parizu.

"Hrvatska je ovog siječnja ušla u schengenski prostor i eurozonu, a Boris Bućan poput kulturnog brodara između Hrvatske, Francuske i Europe, danas pokreće novi kulturni program Francuskog instituta u Hrvatskoj predstavljanjem svog novog projekta, konceptualnijeg nego ikad", dodali su.

Jedan od nagrađivanijih hrvatskih umjetnika, akademik Boris Bućan (Zagreb, 1947.) do sada je imao više od 80 samostalnih izložbi i 200-tinjak skupnih, među kojima su Venecijanski bijenale 1984., Bijenale u Sao Paolu 1989., Trijenale u Milanu 1992. 

Njegov plakat za balet "Žar ptica" uvršten je u postav izložbe "The power of posters" u Victoria & Albert Museum u Londonu 1998., a odabran je i za naslovnicu kataloga te izložbe.

Radovi mu se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama poput Cooper Hewitt Smithsonian Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, State Library of Victoria u Melbourneu, Deutsches Plakat Museum u Essenu.

Prvi je hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e.

Njegova zagrebačka izložba bit će otvorena do 10. veljače.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater