ZAGREB

Izložba "La Folie" Maje Bachler u Galeriji Forum

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "La Folie" Maje Bachler, koja se otvara u srijedu u Galeriji Forum, predstavlja autoričine slike inspirirane raskoši i groteskom 18. stoljeća, razdoblja zalaza aristokratske klase.

Voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović objasnio je u predgovoru kako 'la folie' na francuskom označava ludost, huncutariju, šašavost, a koristi se i za vrtnu kućicu, odnosno sjenicu kao mjesto bijega, izolacije i mašte, mjesta izdvojena od svijeta i od zakona svakodnevice, gdje su sitne ludosti dozvoljene. 

"Nove slike Maje Bachler također kreiraju izdvojeni svijet, inspiriran kasnim 18. stoljećem, razdobljem zalaska feudalizma, kada je estetika vladajuće, aristokratske klase zapadala u ekscese, pretjerivanja i ono što se obično naziva dekadencijom, odnosno propadanjem na svim razinama", ustvrdio je.

Po njegovim riječima, slikaricu su u ovoj eri fascinirali groteskna raskoš: goleme perike, deformirani psići, nepraktične haljine i kaputi, sveprisutni usitnjeni ornamenti, debeli nanosi šminke na licima plemstva i lascivnost književnih i slikarskih ostvarenja epohe.

Maja Bachler (Zagreb, 1983.) diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. 

Izlagala je samostalno i skupno, a izdvajaju se nastupi na 32. i 34. Salonu mladih, 11. Erste fragmenata, 12. trijenalu hrvatskog kiparstva, izložbi Suvremeni odjeci antike u Gliptoteci, 5. bijenalu slikarstva, 5. hrvatskom trijenalu crteža, te samostalnoj izložbi Konstrukti i Volare u Greti, Zeitraum u Laubi i Halieutica u galeriji Stara skula na Mljetu.

Njezina izložba u Galerije Forum bit će otvorena do 21. siječnja iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of