KALENDAR I CD ZA 2023. GODINU

XIIxII: Radovi mladih autora na temu istarskih kaštela

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Snimio Luka Jelavić)

(Snimio Luka Jelavić)


U momjanskoj Kući kaštela predstavljen je 16. projekt XIIxII Istarske županije, odnosno Upravnog odjela Istarske županije za kulturu i zavičajnost, koji promovira mlade autore kako bi im se dao novi impuls i poticaj za nastavak bavljenja likovnim i glazbenim stvaralaštvom. Projekt donosi kalendar i CD za 2023. godinu, a 16.   izdanje projekta odvijalo se na temu "istarski kašteli", a u njemu su sudjelovali učenici trećih i četvrtih razreda istarskih srednjih škola, studenti, te glazbenici individualci. Natječaj se odnosio na likovnu prezentaciju istarskih kaštela, jednako kao što se očekivao glazbeni iskaz mladih na temu istarske povijesti i kaštela kao svjedoka nekih davnih vremena.

Izbornici Bojan Šumonja i Valter Milovan

Za predstavljanje projekta upravo je odabrana nedavno uređena i opremljena Kuća kaštela, kao inovativan i višejezični posjetiteljski i interpretacijski centar u kojemu se mogu pronaći svi podaci o istarskim kaštelima. Na zadanu temu projektnog natječaja odazvalo se sedamdesetak mladih autora, a izabrani likovni radovi našli su se na službenom kalendaru Istarske županije i prigodnom CD-u, a zajedno s čestitkom činit će protokolarni poklon Istarske županije uz predstojeće blagdane.

U likovnom dijelu projekta sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda iz 12 istarskih srednjih škola, a za kalendar i čestitku izabrani su radovi Aurore Krastić (Talijanska srednja škola "Leonardo da Vinci" Buje), Marianne Zugan (Srednja škola "Vladimir Gortan" Buje), Leticije Prodan (Srednja škola Buzet) čiji je rad izabran za naslovnicu čestitke projekta, Darije Bistričić (Srednja škola "Mate Blažina" Labin) čiji će prikaz Kršana biti reproduciran i na naslovnici priloga "Qui Regione Istriana" (La voce del popolo), Petre Brečević (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin), Katarine Benčić (Pazinski kolegij), Sare Soldatić (Srednja škola Mate Balote Poreč), Katarine Špehar (Gimnazija Pula), Alice Kleva (Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula) čiji je rad odabran i za blagdansku čestitku Upravnog odjela, Kriste Noelle Rajko (Talijanska srednja škola "Dante Alighieri" Pula), Nike Pokrajac (Srednja škola Zvane Črnje Rovinj) i Massima Piccinellija (Talijanska srednja škola Rovinj). Izbornik likovnih radova bio je akademski kipar Bojan Šumonja.

(Snimio Luka Jelavić)(Snimio Luka Jelavić)

Izbornik glazbenih prijedloga za CD bio je Valter Milovan koji je na nosač zvuka uvrstio 12 skladbi mladih glazbenika iz slovenskog, hrvatskog i talijanskog dijela Istre posvećenih istarskim kaštelima i njihovim konotacijama. Na CD-u su skladbe čiji su autori Teo Morosin, Andrea Parlante, Marino Morosin – Rinoma, Gabriel Radović, Jan Bajc – Čunfa, Tarik Haškić, Luka Demarin, Ariana Orlić, Erik Bastijanić, Vito Bajec i Nino Vlačić, te zajednička skladba Mateja Peharde, Vincenta Ereša i Tina Januša.

Inače, do sada je u realizaciji projekta XIIxII Istarske županije, uključujući i ovogodišnje izdanje, sudjelovalo 2.130 mladih likovnih i glazbenih stvaratelja. Svi likovni radovi doniraju se Muzeju suvremene umjetnosti Istre (do sada su donirana 192 likovna rada), dok se nosači zvuka daruju radio postajama.

Izložba u Kući kaštela u Momjanu

Mnogi od sudionika ovogodišnjeg natječaja sudjelovali su sa svojim mentorima na prezentaciji rezultata projekta u Momjanu, u Kući kaštela gdje su ih pozdravili županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin. O vrijednostima projekta koji okuplja mlade autore govorila je i zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, selektor glazbenog dijela projekta Valter Milovan, te neki sudionici i mentori. Likovni radovi koji se nalaze na stranicama prigodnog kalendara izloženi su u prostorijama Kuće kaštela koju su mladi autori detaljnije razgledali, pogledali su i obližnji kaštel Rota, te se pobliže upoznali na zajedničkom ručku.

(Snimio Luka Jelavić)(Snimio Luka Jelavić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom