ZAGREB

Austrijski filmski tjedan u Zadru na temu "Burna vremena"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Austrijski filmski tjedan, koji počinje u utorak u obnovljenoj Providurovoj palači u Zadru, donosi izbor novijeg austrijskog filma, cjelovečernjih igranih i dokumentarnih naslova  te austrijske kratke uratke pod tematskim nazivnikom "Burna vremena".

Do 1. prosinca predstavit će se neka od novih imena austrijske kinematografije, poput Kurdwin Ayub ("Sonne", najbolji debitantski film, Berlinale 2022.) ili Hansa Hochstögera ("Endphase", Crossing Europe Film Festival 2022.), koji redateljskom hrabrošću, izlaganjem vlastitih biografija, ali i političnošću zastupljenih tema donose presjek previranja u austrijskom društvu, ističe se u najavi.

Organizatori kažu da su odabrani filmovi, s temama od izazova multikulturnosti života u globaliziranom svijetu do obračunavanja s najbolnijim točkama tamošnje povijesti, koju s Austrijom djelomice dijelimo, prilika za razgovor o razlikama i sličnostima između aktualnih kulturnih pitanja u našim dvjema zemljama. O tome će biti riječi u popratnom diskurzivnom programu.

Prikazat će se filmovi "Završna faza" Hansa Hochstöger, projekt usmene povijesti i potrage za tragovima jednog gotovo zaboravljenog masakra u kojoj svjedoci vremena naznačuju svoju verziju sjećanja na 1945. godinu. Projekciju prati razgovor sa Svenom Marcelićem i  Mariom Županovićem o ratnoj traumi i kulturi sjećanja na filmu

Slijedi izbor s Revije filmova u konkurenciji za Austrijsku nagradu za kratke filmove 2022. s tri filma - "Wir liefern ein Lächeln" Magdalene Lauritsch, "Fabiu" Stefana Langthalera i i "Neverinland" Fatiha Gürsoya.

Revija od 2012. predstavlja austrijske kratke filmove koji su se kvalificirali za Austrijsku filmsku nagradu u kategoriji kratkog filma, a ove je godine bilo 15 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova te jedan glazbeni spot.

Za zadnji dan ostavljena je projekcija filma "Sunce" Kurdwin Ayub, priča o mladim pobunjenicima stiješnjenim između društvenih medija i želje da pronađu same sebe. Radnja prati tri tinejdžerice iz Beča koje twerkaju u hidžabu i pjevaju pop-pjesmu, što ih preko noći proslavi na YouTubeu. 

Program organizira Zadarska Kino Zona (Centar nezavisne kulture Zadar) u suradnji s Pulskim filmskim festivalom, Odjelom za germanistiku Sveučilišta u Zadru, austrijskim lektorskim programom OeAD i Austrijskom knjižnicom dr. Alois Mock u Zadru, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini