VARAŽDIN

U varaždinskom HNK-u operna premijera „Pjesma iz buke"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u nedjelju je izvedena prva ovosezonska premijera opere Missy Mazzoli „Pjesma iz buke: Životi i smrti Isabelle Eberhardt” u režiji Livije Pandur i ravnanjem dirigenta Matije Fortune.

Ovo je ujedno i prva opera u mandatu intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, koja je naglasila kako je odmah kada je postala intendantica znala da će raditi tu operu. Ocjenjuje da je riječ o drugačijem izrazu, ali opet vrlo kvalitetnom i estetiziranom koji pomiče granice.

„Htjela bih da fokus društvene pozicije žene, nama kao gradu, bude u fokusu. Meni se čini da odgovaramo na neke teme koje se povlače u svijetu, u državi. Loše je da je toliko jak taj problem, ali mislim da se treba baviti s njim, pa i kroz operu”, rekla je Bulić.

Redateljica Pandur poručila je kako se ova komorna opera bavi temom koja ju je odmah intrigirala.

„Isabelle Eberhardt bila je jedna iznimna žena, nomatkinja, pjesnikinja, žena koja je tragala za ljepotom, samoćom, putovanjem, pejzažima za kojima je čeznula i koje je na kraju, oslobođena od svih patrijarhalnih spona, dosegla, a koja je nažalost na kraju i vrlo rano umrla. Sama opera u svojoj biti našla je to što je ona bila, a to je jedna oslobođena žena”, kazala je Pandur.

Kora Pavelić koja je utjelovila Isabelle istaknula je da ovo nije klasična opera, već je u njoj prisutna tanka linija između klasične i zabavne glazbe.

„Svaka pjesma bavi se nekim dijelom njezinog života, no to je teško inscenirati jer nema tu puno prostora tako da radimo kroz slike, svjetlo, efekte i generalni dojam”, objasnila je Pavelić.

Uz nju u ansamblu su i Vinka Siladi, Hana Ilčić, Dorian Stipčić, Darija Gazdek i Ivo Majer koji čine zbor, dok su u orkestru David Vuković, Lucija Stilinović, Hrvoje Šenjug, Vinko Vujec i Lovre Lučić.

Nakon večerašnje premijere, opera „Pjesma iz buke: Životi i smrti Isabelle Eberhardt” bit će izvedena i u utorak u 19,30 sati na Velikoj sceni varaždinskog HNK-a.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater