KARLOVAC

U Karlovcu obilježeno 130 godina Gradskog kazališta "Zorin dom"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gradsko kazalište "Zorin dom" Karlovac u nedjelju je obilježilo 130 godina postojanja  koncertima "Moja tajna" zbora "Zorice" i Prvog hrvatskog pjevačkog društva "Zora", predstavljanjem knjige "Mala povijest 'Zorin doma'" i otkrivanjem poprsja Vilimu pl. Reineru.

"Na današnji dan prije 130 godina svečano je otvorena zgrada 'Zorin doma' koju je izgradila tvrtka Đure Carneluttija. Inicijator i organizator izgradnje bio je Vilim plemeniti Reiner, jer je "Zora" bio zbor poznat u cijeloj Europi, ali nije imao svoj prostor", rekla je ravnateljica Irena Božičević objasnivši zašto se 27. studenoga slavi kao Dan karlovačkog kazališta.

Autor knjige "Mala povijest 'Zorin doma' " je novinar i kazališni kritičar, Tomislav Čadež. "Istina je da se ova zgrada podigla za sedam mjeseci, da je novac za nju prikupljen brzo i da su tada započele i nevolje jer temelji nisu dobro izolirani pa je 130 godina 'Zorin doma' ujedno i 130 godina povijesti borbe protiv vlage", rekao je Čadež.

Knjiga će biti tiskana u siječnju iduće godine, a sada je predstavljeno digitalno izdanje. Ima 150 stranica. "To je dokumentarna pripovijest. Reinerova biografija predstavlja to krasno vrijeme Austro-Ugarske kada se putovalo s kraja na kraj te tada najnaprednije države", poručio je Čadež.

Karlovačko kazalište je od druge polovice 20. stoljeća do 2012. bilo amatersko, ali, istaknuo je Čadež, nije bilo i diletantsko i tu su gostovale najbolje predstave u tadašnjoj državi.

"Publika je glavni razlog zašto je 'Zorin dom' opstao u kontinuitetu. Dramski i Baletni studio su desetljećima duša grada i tisuće djece je prošlo kroz njih", rekao je.

Ravnateljica Božičević je podsjetila da se ove godine obilježava i 70. godina Dramskog i Baletnog studija, te deset godina lutkarske djelatnosti.

Poznata hrvatska kostimografkinja Ljubica Wagner je autorica oko 600 kostimografija, a od toga se oko 160 odnosi na karlovačke.

"Berislav Frkić, dobri duh 'Zorin doma', me molio za kratku suradnju koja se odužila na 35 godina moje vjernosti Karlovcu. I pod granatama je kazališni život bio nastavljen. To mi je imponiralo", rekla je Wagner.

Poprsje Vilimu Reineru je na inicijativu Udruge "Židovi u Karlovcu" izradio akademski kipar Pero Kurobasa, a otkrili su ga praunuke Reinerova brata Vatroslava. Položile su na bistu cvjetni aranžman s 12 ruža jer je toliko potomaka obitelji Reiner danas.

"To je simbol opstojnosti naše obitelji", rekla je Vatroslavova praunuka Ivana Kovačić.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater